Annons

Pompeo på besök i Minsk för att stärka banden

USA:s utrikesminister Mike Pompeo besöker Vitryssland i ett försök att stärka banden mellan länderna. Samtidigt är förhållandet mellan Minsk och Ryssland ansträngt.
Vitryssland • Publicerad 1 februari 2020
Alexandr Lukasjenko tillsammans med Mike Pompeo vid besöket i Minsk.
Alexandr Lukasjenko tillsammans med Mike Pompeo vid besöket i Minsk.Foto: Nikolai Petrov/AP/TT

Både EU och USA har kritiserat den auktoritära regimen och bristerna i mänskliga rättigheter i landet som styrts av Alexandr Lukasjenko sedan 1994. Men västvärlden har lyft många av sina sanktioner sedan Lukasjenko släppt politiska fångar och visat större tolerans för oppositionen.

Förhållandet förbättrades också efter Rysslands annektering av Krim 2014, något som Vitryssland vägrade erkänna.

Annons

Nu planerar Vitryssland och USA att åter ha ambassadörer i de respektive länderna efter ett uppehåll på tio år.

Buffert mot väst

Ryssland ser Vitryssland som en buffertzon mot västvärlden och har stöttat Lukasjenko med lån och energisubventioner. Förhållandet mellan länderna började knaka i fogarna när de inte kunde enas om ett oljekontrakt för 2020. Det förvärrades sedan av en gränstvist där Lukasjenko beskyllde Kreml för att försöka skrämma till en union med Ryssland.

USA har däremot just plockat bort Vitryssland från länderna med reseförbud efter att tidigare ha gett signaler om att landet kunde hamna på listan.

Mänskliga rättigheter

Pompeo är den högst uppsatte representant för USA som besökt Vitryssland på mer än tjugo år. Han sade vid ett möte med Lukasjenko att Washington snart kommer att utse en ny ambassadör, men tillade att USA kommer att fortsätta att driva på för mänskliga rättigheter samtidigt som man odlar sina finansiella kontakter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons