Annons
Nyheter

"Pollenmedicinering viktigare än någonsin"

Pollensäsongen har inte dragit i gång på allvar.
Men redan nu bör allergiker börja medicinera, inte minst med tanke på coronaviruset.
Pollen • Publicerad 7 april 2020
Pollensäsongen drar snart i gång på allvar. Arkivbild.
Pollensäsongen drar snart i gång på allvar. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Mitt i coronakrisen är många pollenallergiker oroliga för om det ska kunna gå till jobbet, eftersom direktiven är att stanna hemma så fort man känner symtom som skulle kunna tyda på att man har drabbats av covid-19. Just därför blir det i år extra viktigt att sköta sin allergimedicinering. Om den visar sig ha effekt kan man dra slutsatsen att symtomen sannolikt beror på allergin och att det därmed är okej att gå till jobbet.

"Vill göra rätt för sig"

– Vi får många frågor från folk som vill göra rätt för sig, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Astma- och allergiförbundet.

Annons

– Det är viktigare än någonsin att man inte slarvar med sin medicinering. Det finns receptfri medicin och om den inte hjälper är det viktigt att man får hjälp i primärvården. Det kan tyckas som en petitess i sammanhanget just nu, men det är många som jobbar i samhällsbärande funktioner som vill bidra.

Högsäsongen dröjer

Det är alltså hög tid för allergiker att börja ta sin medicin i förebyggande syfte, inför den riktiga anstormningen av pollen som väntas senare i april. För även om vårvärmen drar in över landet dröjer det ett tag till innan det är högsäsong för björkpollen. Enligt måndagens pollenprognos väntas endast låga eller måttliga halter de närmaste dagarna, och då är det fjärrtransporterat björkpollen som det handlar om.

– Temperaturerna över en längre tid har varit så kalla att det nog har bromsat upp det lite, säger Åslög Dahl, forskare i botanik och ansvarig för pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.

Fakta: Folkhälsomyndigheten om pollenallergi

Folkhälsomyndigheten uppdaterade i slutet av mars sin information om pollenallergi:

"Då även covid-19 kan ge milda förkylningssymtom är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen. Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma".

Fakta: Folkhälsomyndigheten om pollenallergi

Symtom vid pollenallergi: Man nyser ofta, näsan kliar, ögonen blir röda, kliar och rinner, det rinner klart, vattnigt snor samt nästäppa. Pollenallergi kan dessutom påverka luftrören. Du kan få rethosta och andnöd, ofta som värst om du anstränger dig.

Symtom vid covid-19: framför allt feber, torrhosta, snuva, halsont, huvudvärk, värk i muskler och leder samt illamående. Även andningspåverkan är vanligt, vilket även förekommer vid allergi.

Källa: 1177 Vårdguiden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons