Annons

Politiker upprörde brandoffer – ber om ursäkt

Den brittiske politikern Jacob Rees-Mogg har sagt att "sunt förnuft" kunde ha räddat de som omkom i branden i höghuset Grenfell Tower 2017.
Uttalandet har retat upp anhöriga och Rees-Mogg ber om ursäkt.
Storbritannien • Publicerad 5 november 2019
Jacob Rees-Mogg, konservativ majoritetsledare i underhuset, har fått kritik för sitt uttalande om branden i Grenfell Tower. Arkivbild.
Jacob Rees-Mogg, konservativ majoritetsledare i underhuset, har fått kritik för sitt uttalande om branden i Grenfell Tower. Arkivbild.Foto: House of Commons

Över 70 människor dog i tragedin i London.

I det uppmärksammade uttalandet sade Rees-Mogg att det enda rimliga skulle ha varit att trotsa brandkårens kritiserade order att stanna kvar i byggnaden, och i stället lämna huset.

Annons

– Det verkar bara vara det enda förnuftiga att göra, sade Jacob Rees-Mogg, konservativ majoritetsledare i underhuset.

Han har mötts av starka reaktioner och kritik av anhöriga till offren – och av sin politiske motståndare, Labourledaren Jeremy Corbyn.

– Varför reagerar någon på en helt oundviklig tragedi som Grenfell genom att säga att offren saknade sunt förnuft? Folk var livrädda, många dog när de försökte fly, säger han.

En första utredning om branden slog nyligen fast att brandkåren begick flera allvarliga misstag. Om människor hade evakuerats tidigt hade fler liv kunnat räddas, enligt rapporten.

Rees-Mogg har nu bett om ursäkt för att ha sårat de anhöriga och säger att han också skulle ha följt de order han fick men att han menade att de råd människor fick gick emot allt sunt förnuft.

– I efterhand, och efter att ha läst rapporten, skulle ingen följt det rådet. Det är den stora tragedin, säger Rees-Mogg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons