Annons

Polisen vill kunna använda tårgas igen

Brott • Publicerad 13 februari 2020
Ett 30-tal poliser ska utbildas i att använda tårgas. Arkivbild.
Ett 30-tal poliser ska utbildas i att använda tårgas. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Polisen ska utbilda ett 30-tal tårgasskyttar, skriver Polistidningen.

Tårgas får användas av polisen för att skingra folksamlingar vid risk för kravaller, men det har inte gjorts på många år eftersom det inte funnits tillgång till vapen, ammunition och utbildad personal.

Annons

– Vi har sedan länge identifierat att vi behöver en metod för att agera på längre avstånd mot folksamlingar, säger Jesper Molander, verksamhetsutvecklare inom den särskilda polistaktiken till tidningen.

Han ser tårgas som det mest skonsamma alternativet i vissa fall, i stället för att gå in med hästar och hundar, eller poliser med pepparsprej och batonger.

Tårgasskyttarna ska fördelas på de tre polisregionerna Stockholm, Väst och Syd. Polismyndigheten har köpt in granatpistoler som används för att skjuta upp tårgasgranater som briserar ovanför en folksamling.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons