Annons

Polisen vill ha bättre kontroll av Swish

Brott • Publicerad 8 november 2019
Polisen vill att Swish ska kontrollera bättre så att inte kriminella använder tjänsten för att tvätta pengar. Arkivbild.
Polisen vill att Swish ska kontrollera bättre så att inte kriminella använder tjänsten för att tvätta pengar. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Swish används av kriminella för att tvätta pengar, varnar polisen, som vill ha en översyn av lagen. I dag har Finansinspektionen ingen direkt tillsyn över betaltjänsten.

– Som det ser ut i dag riskerar vi att missa information. Det är detta som ligger till grund för vår begäran till justitiedepartementet om en översyn av penningtvättsregelverket, säger Nicklas Lundh, chef för Finanspolissektionen vid Nationella operativa avdelningen (Noa), till SVT Nyheter.

Annons

Enligt Noa utgör Swish "ett direkt led i penningtvätt då tjänsten möjliggör att brottsvinster med hög omsättningshastighet kan skiktas i flera led”. Polisen vill att tjänster som Swish och bank-id ska omfattas av rapporteringsplikt enligt penningtvättlagen.

Med Swish kan privatpersoner, företag och organisationer via mobiltelefonen skicka och ta emot pengar. Tjänsten har över sju miljoner användare i Sverige.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons