Annons

Polisen får kameraövervaka utan tillstånd

Politik • Publicerad 13 november 2019
Polisen och andra rättsvårdande myndigheter får bedriva kameraövervakning utan tillstånd. Arkivbild.
Polisen och andra rättsvårdande myndigheter får bedriva kameraövervakning utan tillstånd. Arkivbild.Foto: Audun Braastad

Från och med 1 januari får flera rättsvårdande myndigheter bedriva kameraövervakning utan tillstånd från Datainspektionen. Det beslutade riksdagen på onsdagen.

Det är Kustbevakningen, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Tullverket som får den nya möjligheten att sätta upp kameror utan att behöva begära tillstånd från Datainspektionen.

Villkoret är att kameraövervakningen bara får ske om intresset av bevakningen väger tyngre än den enskildes rätt att inte bli bevakad. Huruvida det är så avgörs av myndigheterna själva. Beslutet ska dokumenteras, och Datainspektionen ska utöva tillsyn och kunna ta ut en sanktionsavgift av den myndighet som inte dokumenterad intresseavvägningen. Vänsterpartiet var enda parti som röstade emot förslaget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons