Annons

Polis tar till våld mot Zimbabweprotester

Zimbabwe • Publicerad 16 augusti 2019
Polisen i Harare försöker med våld och tårgas att stoppa en protest arrangerad av anhängare till oppositionspartiet Movement for Democratic Change (MDC).
Polisen i Harare försöker med våld och tårgas att stoppa en protest arrangerad av anhängare till oppositionspartiet Movement for Democratic Change (MDC).Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Polisen i Zimbabwes huvudstad Harare har gett sig på ett hundratal anhängare av oppositionen med tårgas och våld, enligt flera ögonvittnen. Demonstranterna hade gått ut på gatorna för att protestera mot ett demonstrationsförbud som de ålagts av regimen.

Fredagens demonstration var tänkt att bli den första i en serie protester av oppositionspartiet Movement for Democratic Change (MDC), som anklagar regeringen för korruption och misskötsel av ekonomin. Demonstranterna återsamlades på ett torg i Harare, där de än en gång jagades bort av polis med batonger.

Annons

Politisk oro har rått en längre tid i Zimbabwe. I juli anklagades Job Sikhala, vice ordförande i MDC, för högförräderi, sedan han påstås ha sagt att president Emmerson Mnangagwa ska störtas.

Mnangagwa efterträdde Robert Mugabe 2017 sedan militären tvingat bort den maktfullkomlige förre presidenten som partiledare för det styrande Zanu-PF. Många hoppades efter det på ett mer tolerant styre, men Mnangagwas presidentskap har präglats av brutala militärtillslag och skenande inflation.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons