Annons

Hon vill få Malmökriminella att förstå

För tio år sedan förlorade Jeanette West sin 20-åriga dotter Trez i en skjutning.
Nu vill hon få dem som är drivande bakom våldet i Malmö att förstå hur det känns för anhöriga när hela världen rasar samman.
Brott • Publicerad 13 november 2019
Jeanette West förlorade sin dotter Trez i en skjutning för tio år sedan. Nu medverkar hon i projektet "Sluta skjut" i Malmö.
Jeanette West förlorade sin dotter Trez i en skjutning för tio år sedan. Nu medverkar hon i projektet "Sluta skjut" i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

– Med tanke på hur våldet har trappats upp i Malmö tycker jag att det är ännu viktigare att berätta hur man drabbas som anhörig, hur allting runt omkring en raseras och hur man aldrig någonsin blir hel igen.

Nu har Jeanette West varit med på två möten, det senaste på tisdagskvällen, i regi av projektet "Sluta skjut". Till mötena kallas personer som polisen bedömer vara drivande bakom våldet i Malmö och tanken är att de som kommer dit ska få sig en tankeställare som kan bli början till en vändning.

Annons

Åtta av tolv kallade deltog på tisdagens informationsmöte, som i projektet kallas call-in.

Polismästaren var orolig

– Jag kan ärligen säga att jag var orolig inför detta call-in, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus och hänvisar till den speciella situation som råder i Malmö efter skjutningen mot två 15-åringar i helgen och en rad andra våldsamma händelser den senaste tiden.

Men han tycker att det blev ett positivt möte.

– Jag skulle vilja påstå att detta var ett call-in där vi såg på dem allihop att det gick in, det satte sig verkligen, säger Stefan Sintéus.

Bryta barriären

Jeanette West tror på metoden att försöka nå kriminella på ett nytt sätt, att inte bara använda myndighetsspråk utan också försöka bryta igenom en känslomässig barriär.

– Om man hamnar i den situationen som de är i, så tror jag att man stänger av sitt känsloliv. Jag tror att man stänger av allting som har med empati och känslor i hjärtat att göra. Det måste man göra, tror jag, för att kunna medverka till de sakerna som de gör.

Hittills har tre sådana här möten genomförts i Malmö. Deltagarna kallas via frivården och har därför en press på sig att komma.

– Det behöver inte vara gängledare eller själva mördarna som sitter här. Det handlar om personer som kan föra vårt budskap med sig till sina kamrater i de här olika grupperingarna, säger Stefan Sintéus.

En traumakoordinator från universitetssjukhuset i Malmö berättar hur det går till på akuten när någon blivit skjuten. En åklagare berättar vad som händer med den som åker fast. En anställd vid avhopparverksamheten berättar om möjligheterna att få hjälp med att lämna det kriminella livet.

Störst risk

– Ni är de som löper allra störst risk att bli skadade eller dödade. Det är också ni som är här och de ni umgås med som kommer att prioriteras för att få hjälp att komma ifrån kriminaliteten, sade Anna Kosztovics från Malmö stads avhopparverksamhet på mötet.

Annons

En annan viktig del av budskapet är att de som fortsätter med sin kriminella verksamhet inte kommer att få en lugn stund.

"Sluta skjut" är ett nationellt pilotprojekt och om det blir framgångsrikt är tanken att sprida strategin till andra svenska städer med liknande problem.

– Jag vill påstå att vi når väldigt många personer med våra budskap och hittills är det ett 30-tal personer som i någon form har visat att de väljer bort kriminaliteten, säger Stefan Sintéus.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons