Annons

Polis dödade misstänkta våldtäktsmän

Fyra män misstänkta för mord och gängvåldtäkt har skjutits ihjäl av indisk polis i samband med en rekonstruktion vid brottsplatsen för deras dåd. Tusentals människor firar dödsskjutningen, som också kritiseras och kallas för en utomrättslig avrättning.
Indien • Publicerad 6 december 2019
Människor samlades för att hylla dödsskjutningen av fyra misstänkta våldtäktsmän i indiska Hyderabad.
Människor samlades för att hylla dödsskjutningen av fyra misstänkta våldtäktsmän i indiska Hyderabad.Foto: Mahesh Kumar A./AP/TT

På fredagsmorgonen vallades förövarna runt på brottsplatsen och sköts till döds efter att ha försökt fly.

– De dödades i korseld. De försökte stjäla vapnen från vakterna, men sköts till döds, berättar vice poliskommissarie Prakash Reddy enligt AFP.

Annons

Männen, mellan 20 och 26 år gamla, var anklagade för att ha våldtagit och mördat en 27-årig kvinnlig veterinär i den indiska staden Hyderabad. Hennes brända kvarlevor hittades den 28 november under en bro.

Stora protester

Männen misstänks ha punkterat ett av däcken på hennes moped och sedan lurat i väg henne under förevändningen att de skulle hjälpa henne att laga det. Polisen misstänker att männen våldtog kvinnan innan de brände hennes kropp.

Mordet har väckt stor uppmärksamhet och tusentals människor har i omfattande demonstrationer krävt hårda straff för gärningsmännen.

Efter dödsskjutningen samlades en stor folkmassa för att fira och offrets familj hyllar polisens agerande.

– Den här händelsen kommer att statuera exempel. Jag tackar polisen och medierna för deras rapportering, säger offrets syster till en lokal tv-station enligt AFP.

"Kommer få konsekvenser"

Men dödsskjutningen möts också av kritik från bland annat landets politiker. Maneka Gandhi från regeringspartiet BJP anser att poliserna som skjutit ihjäl männen tagit lagen i egna händer.

– Om man ändå tänkte skjuta de innan lagens kvarnar fått mala, vad är då poängen med domstolar, lagar och polisen? säger Gandhi enligt Reuters.

Människojuristen Vrinda Grover, som företrätt flera offer för sexualbrott, tycker att poliserna borde utredas.

– Att döda misstänkta är bara en genväg och i längden kommer det inte att fungera. Det kommer att få konsekvenser, säger hon till Reuters.

Skärpta straff

Fallet med den 27-åriga veterinären är långtifrån den enda uppmärksammade våldtäkten i Indien. Sedan en kvinna först utsattes för en brutal våldtäkt och därefter mördades på en buss i New Delhi 2012 har flera fall fått stort genomslag. Men trots att straffen för sexualbrott har skärpts har bilden av Indien som ett av världens farligaste länder för kvinnor inte förändrats.

Annons

För två år sedan anmäldes totalt 33 658 våldtäkter till polisen, i genomsnitt 92 per dag, enligt statistik som tidningen The Guardian tagit del av. Siffran tros dock vara betydligt högre.

Samma statistik visar också hur mer än 90 procent av fallen av våld mot kvinnor vid tillfället ännu inte avgjorts i domstol.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons