Annons

Polens premiärminister rasar mot Netflix

Tv • Publicerad 12 november 2019
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki vill att Netflix gör ändringar i dokumentärserien "The devil next door". Skälet är att dokumentären visar en karta över koncentrationsläger inom Polens nutida landgräns.

Morawiecki menar att kartan som används i dokumentären gör gällande att Polen var en självständig nation vid tiden och att det därför kan uppfattas som att Polen delar ansvaret för nazisternas illdåd.

Annons

"Då mitt land inte ens existerade som självständig stat vid den här tiden, och att miljoner av polacker mördades på dessa platser, ägnar sig "The devil next door" åt inget annat än att skriva om historien", skriver Mateusz Morawiecki i ett meddelande till Netflix vd Reed Hastings.

I Polen är många än i dag ovilliga att erkänna att tusentals polska medborgare deltog i Förintelsen, samtidigt som många polacker också riskerade sina liv för att hjälpa judar.

Dokumentären "The devil next door" skildrar historien om John Demjanjuk som av en tysk domstol 2011 dömdes skyldig till att ha varit lägervakt vid flera koncentrationsläger.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons