Annons

Planer på naturgas vid Siljan får kritik

Ekonomi • Publicerad 3 november 2019
Företaget Igrene har stora planer på att utvinna gas vid Siljan. Arkivbild.
Företaget Igrene har stora planer på att utvinna gas vid Siljan. Arkivbild.Foto: STEVEN SENNE

Färska fynd från borrningar i meteoritkratern vid Siljan har stärkt misstankarna om att det kan finnas stora mängder fossil naturgas där nere under marken.

Tidigare försök att hitta tillräckligt stora gasfyndigheter har misslyckats. Men nu har forskare vid bland annat Linnéuniversitetet, i samarbete prospekteringsbolaget Igrene, hittat mineralkristaller av kalciumkarbonat och sulfid, som antas komma från mikroorganismer – som i sin tur livnär sig på den energirika metangasen.

Annons

– Där nere under fötterna på oss har du bergrummet med den här fyndigheten som innehåller hur mycket som helst, eller kan innehålla hur mycket som helst, säger Igrenes vd Mats Budh till Sveriges radio Ekot.

Resultaten publicerades nyligen i tidskriften Nature communications och bolaget Igrene har nu ansökt om tillstånd att utvinna gasen för kommersiellt bruk.

Planerna på gasutvinning kritiseras dock av Naturskyddsföreningen – och regeringens mål är att förbjuda prospektering och nyexploatering av kol, olja och fossilgas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons