Annons

PL-stjärnan om coronakritiken: "Bisarrt"

Kritik har riktats mot spelarna i Premier League under coronapandemin.
Nu slår Danny Rose tillbaka.
Fotboll • Publicerad 4 april 2020
De engelska landslagsmännen Jordan Henderson och Danny Rose, här i kamp med varandra i fjolårets Champions League-final, har båda varit aktiva i kampen mot spridningen av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Felipe Dana/AP/TT

Själv har han donerat 19 000 pund (knappt 240 000 kronor) till ett sjukhus i London.

Danny Rose har dessutom varit i kontakt med Liverpools mittfältare Jordan Henderson som å sin sida har varit drivande i diskussioner med övriga lagkaptener i Premier League om vad de kan göra för att hjälpa till i den rådande coronakrisen.

Annons

Ett initiativ som togs redan innan Storbritanniens hälsominister Matt Hancock i torsdags gick ut och backade kritiker som efterlyst mer engagemang från privilegierade fotbollsspelare i landet.

– Jag tror att alla måste spela sin roll i den nationella kampen, och det inkluderar även fotbollspelare i Premier League, sade Hancock.

Extra mycket har det stuckit i allmänhetens ögon när det rapporterats om hur personal gått ned i lön i de engelska toppdivisionsklubbarna samtidigt som arbetsbefriade spelare, som drar in miljontals kronor i veckan, tjänar lika mycket som vanligt.

"Inte nödvändigt"

I en intervju med BBC uttrycker Danny Rose att kritiken har gått för långt.

– Vi vill alla hjälpa till. Jag kan bara tala för mig själv men jag skulle inte ha några problem överhuvudtaget med att bidra med en del av min lön till människor som slåss vid frontlinjen och till människor som har påverkats av det som händer, säger 29-åringen.

Den landslagsmeriterade vänsterbacken, som är utlånad från Tottenham till Newcastle, tycker att allmänheten är snabb med att döma trots att de inte har vetskap om vad spelarna faktiskt bidrar med i kampen mot smittspridningen.

– Vi tycker det känns som att vi är upptryckta mot väggen. Samtal hade inletts redan innan folk utanför fotbollen började kommentera, säger han och fortsätter:

– Jag har pratat i telefon med Jordan Henderson och han jobbar jättehårt för att komma på någonting. Det är inte nödvändigt att människor som inte är involverade i fotboll säger åt fotbollsspelare vad de ska göra med sina pengar. Jag tycker det är bisarrt.

Potter i bräschen

Två Premier League-tränare som har gått i bräschen för att frivilligt sänka sina löner är Bournemouths Eddie Howe och svenskbekantningen Graham Potter i Brighton.

Men fler åtgärder är att vänta.

Annons

Efter att ha sammanträtt i ett extrainsatt möte, med representanter från samtliga 20 Premier League-klubbar närvarande, enades ligan i fredags om att utreda om spelarna ska sänka lönerna med 30 procent.

Dessutom röstades det igenom att lagen i de lägre divisionerna, Football League och National League, ska få 125 miljoner pund (drygt 1,5 miljarder kronor) i stöd för att få hjälp att överleva ekonomiskt under pandemin.

Utöver det kommer klubbarna tillsammans att bistå sjukvården, familjer och sårbara grupper med 20 miljoner pund (motsvarande 250 miljoner kronor) i kampen mot covid-19.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons