Annons

Pirattillslag mot två fartyg i Guineabukten

Polisen i Benin har börjat utreda kidnappningen av nio personer från det norska bulklastfartyget MV Bonita.
Utanför grannlandet Togos kust har pirater slagit till och tagit fyra personer ur besättningen på en grekisk oljetanker gisslan.
Benin • Publicerad 4 november 2019
Piraterna slog till mot fartyget utanför Benins kust.
Piraterna slog till mot fartyget utanför Benins kust.Foto: 

Kaptenen och åtta personer ur besättningen, som alla är från Filippinerna, kidnappades av pirater utanför kuststaden Cotonou i Bening i lördags.

"Utredningen fortgår i detta nu. Under tiden har säkerheten stärkts ytterligare", står det i ett uttalande från hamnen i Cotonou på Facebook.

Annons

Efter kidnappningen fick fartyget lägga till i Cotonou och de personer ur besättningen som inte tagits av piraterna hörs av polis i Benin.

De mår efter omständigheterna bra, enligt norska rederiet JJ Uglan.

Farligt område

"Vi arbetar kontinuerligt med situationen och gör vårt yttersta för att få de nio besättningsmedlemmarna i säkerhet", säger rederiet.

Det 189 meter långa fartyget är registrerat i norska Grimstad, enligt nyhetsbyrån NTB.

Guineabukten i västra Afrika är fortfarande ett av världens farligaste fartvatten och ett högriskområde gällande bortföringar och väpnade rån, enligt sjöfartsorganisationen International Maritime Bureau (IMB) som är en avdelning inom Internationella handelskammaren (ICC). IMB uppgav i en rapport för några månader sedan att området står för 73 procent av alla världens kidnappningar och 92 procent av alla gisslantagningar till sjöss.

Vakt skottskadad

Det visade sig också på måndagen då pirater attackerade en grekisk oljetanker i vattnen utanför Togos huvudstad Lomé och flydde sedan de tagit fyra ur besättningen som gisslan – två filippinska, en grekisk och en georgisk medborgare.

Enligt ett uttalande från marinen i landet gjorde en av de beväpnade säkerhetsvakterna ombord motstånd och skottskadades under händelsen.

Rederiet, European Product Carriers, bekräftar att fartyget attackerats, men ger inga ytterligare detaljer. Det grekiska sjöfartsdepartementet uppger att det följer händelseutvecklingen noga.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons