Annons

Peter Handke bjuds inte in till Rinkeby

Litteratur • Publicerad 11 november 2019
Peter Handke. Arkivbild.
Peter Handke. Arkivbild.Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix / TT

Den österrikiske författaren Peter Handke kommer inte att få någon inbjudan till Rinkeby och projektet Nobel i Rinkeby, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Projektet, som innebär att skolelever i stadsdelen läser och arbetar med verk av årets pristagare i litteratur, brukar traditionsenligt avslutas med att författaren i fråga bjuds in till stadsdelen i samband med Nobelprisutdelningen i december. Så har det sett ut sedan 1988.

Annons

Men i år blir det annorlunda.

Den omfattande kritiken som riktats mot författaren gör det hela problematiskt, enligt Nobel i Rinkebys grundare Gunilla Lundgren.

– Vi vuxna måste ta ansvar och tänka att vi inte utsätter våra elever att bli indragna i det här. Det skulle kunna bli protester om han kommer, säger hon till kulturnytt.

Bakgrunden till kritiken handlar bland annat om Handkes ställningstagande för den serbiska sidan under de jugoslaviska krigen på 1990-talet. Han har bland annat uttryckt sitt stöd för den krigsbrottsanklagade serbiske ex-presidenten Slobodan Milosevic, och han höll tal på dennes begravning 2006.

Olga Tokarczuk, som tilldelas 2018 års Nobelpris i litteratur, har däremot bjudits in.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons