Annons

Persson om lyftet: "Allting har stämt bättre"

Linn Persson hoppades att hon skulle få gå på blomsterceremoni lite oftare den här säsongen.
Hon lyckades bättre än så.
Den första pallplatsen i skidskyttekarriären kom i Annecy före jul och var efterlängtad.
Skidskytte • Publicerad 13 februari 2020
Linn Persson har den här säsongen tagit sin första pallplats individuellt i karriären. På torsdagen är det dags för mixedstafetten i VM i Antholz.
Linn Persson har den här säsongen tagit sin första pallplats individuellt i karriären. På torsdagen är det dags för mixedstafetten i VM i Antholz.Foto: Fredrik Sandberg/TT

När den här säsongen började hade Linn Persson som bäst varit femma individuellt. Det skedde under den sista världscuphelgen förra säsongen. När årets säsong drog igång inledde hon med att bli bästa svenska i sprinten i Östersund – återigen genom en femteplats.

Och det blev bättre. Ett par dagar före jul kom den efterlängtade pallplatsen i franska Annecy. Och något släppte från Linn Perssons axlar.

Annons

– Jo, men lite så var det. Nu har jag ju tagit nästa kliv. Tidigare hade jag bara varit topp sex vilket räcker till blomsterceremonin. Mitt mål den här säsongen var att göra det lite fler gånger, och att sedan vara i toppform på VM, säger Linn Persson.

92 procent i liggande

Både skidåkningen och skyttet har höjts en nivå enligt Linn Persson själv. Tittar man på statistiken är det framför allt det liggande skyttet som har förbättrats där hon gått från 86 procent i träffsäkerhet i fjol till 92 procent den här säsongen.

– Det har gått bättre. Det har stämt bättre med egentligen allting, säger hon.

Men riktigt allt har inte varit på topp hela tiden. Linn Persson har blandat sina toppresultat med sämre prestationer – mycket på grund av återkommande ryggproblem som hon har haft en längre tid. När hon får låsningar och problem med ryggen måste hon få behandling för att inte störas av det.

– Jag hoppas att vi ska ha bra hjälp med oss här under VM och att det ska fungera bra, säger hon inför att VM i Antholz drar igång med mixedstafett med Persson på förstasträckan för Sverige.

Trygghet i formen

Linn Persson beskriver sig själv som en riktig tävlingsmänniska där varje tävling är det absolut viktigaste som händer just när den avgörs. Så har det alltid varit, ända sedan hon var ett barn och tävlade. Nervositeten har också alltid funnits där.

TT: Nu när du presterat på en högre nivå i världscupen, kliver du då in i VM med mer press eller ett större lugn?

– Det är lite både och. Frågar du mig på tävlingsdagen så kommer jag säga att det är press för då kommer jag att vara nervös. Det har jag alltid varit sedan jag var så här liten, säger hon och håller upp handen i höjd med bordet.

– Men jag känner mig ändå trygg. Jag vet att om jag gör saker bra så kan det räcka långt. Jag tror och hoppas att formtoppen är på väg och det känns bra i åkningen, jag har en trygghet i att vi är i bra form.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons