Annons

Penningtvättsarbete ska synas i sömmarna

Regeringen vill göra en grundlig genomgång av myndigheternas och bankernas verktyg för att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism.
En utredning som ska se över behovet av fler reformer på området ska tillsättas.
Ekonomi • Publicerad 7 november 2019
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill ta krafttag mot penningtvätt. Arkivbild
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill ta krafttag mot penningtvätt. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

– Med den här utredningen tar vi ett större helhetsgrepp för att se vad man kan göra ytterligare, för myndigheter och banker, både för att förebygga och förhindra penningtvätt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Det handlar bland annat om att analysera förutsättningarna för Finansinspektionen (FI) att bedriva tillsyn på effektivt sätt.

Se över verktyg

Annons

Från bankernas sida har man också efterfrågat bättre möjligheter att dela information mellan sig och exempelvis Finanspolisen. Där ska utredningen bland annat titta på hur det ser ut i andra länder där man har ett system där man kan dela information mellan banker och myndigheter.

– Det handlar både om att titta på vilka verktyg man har till sitt förfogande i dag och om det behövs fler verktyg, säger Per Bolund.

Det har pågått ett reformarbete på området under flera års tid. År 2017 trädde en ny penningtvättslag i kraft. Efter avslöjanden om en rad stora penningtvättskandaler de senaste åren har frågan hamnat än mer i rampljuset.

Granska helheten

Flera lagförslag på området är under behandling. Den 14 november ska riksdagen fatta beslut om reglering av företag som handlar med virtuella valutor och om utländska banker med filialer i Sverige.

– Vi har fått en förändring av bankstrukturen i Sverige, svenska banker som blivit utländska. Vi ska kunna ha samma tillsynsmöjligheter även mot dem, säger Per Bolund.

Utredaren, som ännu inte är utsedd, ska redovisa sina förslag senast vid utgången av nästa år.

– Jag tror att det alltid är viktigt att se över ett helhetssystem som har kommit på plats med ganska stora insatser och stora lagförändringar, säger Per Bolund.

Helena Wande/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons