Annons

Påven varnar för "giftet" konsumism

Vatikanstaten • Publicerad 1 december 2019
Påven Franciskus uppmanar människor att under perioden fram till jul stå emot frestelser att ägna sig åt konsumtionsutsvävningar. Arkivbild.
Påven Franciskus uppmanar människor att under perioden fram till jul stå emot frestelser att ägna sig åt konsumtionsutsvävningar. Arkivbild.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Påven Franciskus uppmanar människor att under perioden fram till jul stå emot konsumtionsutsvävningar – utsvävningar som han kallar "virus" som attackerar tron och som är ett hån mot dem som inget har.

– När du lever för prylar är prylar aldrig tillräckligt. Girigheten växer och andra människor blir till hinder i en tävling, sade påven i en predikan som han höll på söndagen, där han konstaterade att "konsumismen är allenarådande" på flera platser runt om i världen i dag.

Annons

Påvens varning kommer under helgen mitt emellan de två största shoppingdagarna, Black Friday och Cyber Monday, i rika länder så som USA.

Enligt Reuters näthandlades det i USA för 7,4 miljarder dollar i fredags, nästan 20 procent mer än under samma dag förra året.

Påven uppmanade människor att "motstå konsumismens bländade ljus som kommer att lysa mot alla under denna månad fram till jul".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons