Annons

Patienter testas efter folktandvårdens miss

Hälsa • Publicerad 14 november 2019
169 tandvårdspatienter i Halland erbjuds provtagning efter en miss av folktandvården. Arkivbild.
169 tandvårdspatienter i Halland erbjuds provtagning efter en miss av folktandvården. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Folktandvården Nyhem i Halmstad kan ha råkat blanda ihop orena instrument med rena. Nu erbjuds 169 patienter provtagning för smittsamma sjukdomar, rapporterar lokala medier.

Enligt ett pressmeddelande från Region Halland hade rutinerna brustit för några veckor sedan när vissa använda instrument skulle rengöras. 169 av klinikens patienter erbjuds nu att lämna blodprov som en försiktighetsåtgärd.

Annons

Blodproven ska testas för hepatit B, hepatit C och hiv.

"Sannolikheten att händelsen inneburit någon risk är mycket liten, men eftersom det inte fullt ut går att utesluta väljer vi den här åtgärden. Jag förstår att det väcker oro och jag beklagar detta djupt", säger Lena Sannabo, områdeschef vid Folktandvården Halland, i pressmeddelandet.

Enligt regionen har ingen patient med registrerad smitta av hepatit eller hiv behandlats på kliniken under de aktuella dagarna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons