Annons

Pantbanker skördar guld på ökande oro

Brexit. Handelskrig. Lågkonjunktur. Orosord som dessa får investerare att säkra tillgångar i guld.
I takt med att guldpriset stiger ökar utlåningen på Sveriges pantbanker till nya rekordnivåer.
Ekonomi • Publicerad 6 augusti 2019
I takt med att gulpriset stiger ökar utlåningen på Sveriges pantbanker till nya rekordnivåer.
I takt med att gulpriset stiger ökar utlåningen på Sveriges pantbanker till nya rekordnivåer.Foto: TT

Guldpriset steg under måndagen, efter president Trumps hot om nya handelstullar, till den högsta nivån sedan maj 2013. Världsmarknadspriset ligger nu på 1 457 dollar per uns.

– Upptrappningen i handelskonflikten mellan USA och Kina har drivit upp priset på terminskontrakt på guld. Vi tror att priserna kommer att stiga till ännu högre nivåer, säger Kunal Shah, analyschef på analysbolaget Nirmal Bang i Bombay, Indien, till Reuters.

Annons

För Sveriges pantbanker innebär oroligheterna gyllene tider då stigande guldpriser har ett tydligt samband med ökad utlåning.

90 procent hämtar ut

– När guldpriserna stiger, det har vi sett tidigare också, då kommer fler till pantbankerna, säger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige.

Enligt honom utgörs cirka 80–90 procent av det som kunderna lämnar som pant av guldsmycken. Cirka 90 procent av kunderna hämtar ut sina varor. När guldpriset ligger högt ser han dock en tendens att fler låter bli att hämta ut sina varor.

– Man går helt enkelt till pantbanken för att lämna in dem men har inte för avsikt att hämta ut dem.

Pantbanken Sverige betalar för närvarande 260 kronor per gram för 18 karat guld. Det kan jämföras med världsmarknadspriset på cirka 335 kronor.

Lånar på onödiga saker

– Vi brukar ligga någonstans omkring 80–85 procent under världsmarknadspriset. Sedan finns det en del smycken som vi kan ta lite mer för eftersom vi sedan kan sälja dem, säger Peter Sundström.

Förutom guld lånar många kunder på silver, ädelstenar och klockor. En ytterligare varukategori på uppgång är exklusiva märkeskläder.

– Förr lånade vi på nödvändiga saker, sådant som folk behövde, men i dag lånar vi på onödiga saker, det extra vi har, säger Peter Sundström.

Helen Preutz/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons