Annons

Palestinier sköts i ryggen av polis

Israeliska justitiedepartementet har inlett en utredning sedan tv-kanalen Channel 13 visat bilder där en gränsvakt skjuter en palestinier i ryggen med en gummikula.
Mellanöstern • Publicerad 4 november 2019
Israelisk polis vid en vägspärr i september. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Israelisk polis vid en vägspärr i september. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

I klippet får en palestinsk man en tillsägelse av gränsvakter, som tillhör den israeliska polisen, om att vända om vid en vägspärr i utkanten av Jerusalem. När mannen går iväg skjuter en av vakterna mannen i ryggen. Han faller omedelbart till marken och skriker av smärta.

Gummikulor är klassat som ett ickedödligt vapen och används för att kontrollera folksamlingar. Men kulorna kan vara dödliga om de avlossas på nära håll. Händelsen ska ha inträffat för 1,5 år sedan, enligt polistalespersonen Micky Rosenfeld.

Annons

– Så snart som händelsen blev uppmärksammad så togs den kvinnliga polisen ur tjänst. De andra gränspoliserna som var där togs också bort och några av dem flyttades från sina tjänster, säger han.

Palestinska PLO säger att videon visar omfattningen av blint hat och sionistisk rasism, och vill att FN utreder händelsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons