Annons

Pablo Escobars främste torped död i cancer

Colombia • Publicerad 6 februari 2020
Yrkesmördaren Jhon Jairo Velasquez, här med en bok om sin forne chef Pablo Escobar, har gått bort i cancer. Arkivbild.
Yrkesmördaren Jhon Jairo Velasquez, här med en bok om sin forne chef Pablo Escobar, har gått bort i cancer. Arkivbild.Foto: William Fernando Martinez/AP/TT

– Minst 250, kanske 300 människor.

Så svarade Jhon Jairo Velasquez, även känd så Popeye, när den forne yrkesmördaren för några år sedan fick frågan om hur många människor han dödat på den colombianske narkotikabaronen Pablo Escobars befallning.

Annons

Under Medellinkartellens storhetstid på 1980–90-talen smugglade Escobar tusentals ton kokain till USA och var en av världens mest förmögna män. Han var också en av de mest jagade – och en av de mest hämndlystna. Escobar beordrade attentat mot politiker, journalister och domare.

Som en av kartelledarens närmaste var Velasquez ofta den som agerade bödel.

Velasquez överlämnade sig till myndigheterna 1992 – ett år innan hans chef sköts ihjäl av colombiansk polis – och tillbringade 23 år i fängelse. Efter sin frigivning försökte den tidigare torpeden slå mynt av sitt blodiga värv genom boksläpp och en egen youtubekanal.

Efter en dryg månads sjukhusvistelse i huvudstaden Bogota gick Velasquez vid 57 års ålder bort i magcancer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons