Annons

Borgmästaren: Venedig är en katastrofzon

Över en meter vatten på den berömda Markusplatsen, och vattenmassor inne i Markuskyrkan.
Delar av Venedig översvämmades när högvattnet nådde de högsta nivåerna på över 50 år.
Borgmästaren kallar staden en katastrofzon och säger att den fått skador för hundratals miljoner euro.
Italien • Publicerad 13 november 2019
En turist skjuter på sitt bagage i vattnet på Markusplatsen i Venedig på onsdagen.
En turist skjuter på sitt bagage i vattnet på Markusplatsen i Venedig på onsdagen.Foto: Luca Bruno/AP/TT

När vattnet steg på tisdagen nådde Adriatiska havet nivåer som inte setts på över 50 år. Starka vindar drev på vågor som slog in över den berömda turistmagneten Markusplatsen i Venedig.

"Vi ber regeringen om hjälp, kostnaderna kommer att bli höga. Det här är ett resultat av klimatförändringarna", skriver stadens borgmästare Luigi Brugnaro på Twitter.

Annons

Vid en presskonferens på onsdagen sade han att skador för hundratals miljoner euro åsamkats Venedig.

En av de många historiska skatterna i staden som är i farozonen är de guldsmyckade marmorkryptorna i Markuskyrkan. De omges nu av smutsigt saltvatten som skadar kulturminnena.

Ett permanent sår

Brugnaro kommer att utlysa nödläge för staden, vilket skulle göra det möjligt att frigöra medel för att ta hand om följderna av översvämningen.

De exceptionella nivåerna av "acqua alta", högvatten, nådde 187 centimeter över normal nivå under tisdagsförmiddagen. Markusplatsen låg under mer än en meter vatten och Markuskyrkan svämmades över för sjätte gången på 1 200 år.

Sedan mätningarna inleddes 1923 har vattnet bara en gång tidigare, 1966, stått så högt i Venedig. Då nådde det 194 centimeter över normalnivån.

"Farhågorna vi hade för några timmar sedan har övergått till att göra en bedömning av hur stora skadorna är", skriver Brugnaro vidare på Twitter och tillägger att översvämningen kommer att lämna ett permanent sår i staden.

En man från ön Pellestrina i Venediglagunen omkom under natten när han träffades av blixten när han använde en elektrisk vattenpump, meddelar räddningstjänsten.

"På sina knän"

Luca Zaia, guvernören i regionen Veneto, talar om en "apokalyptisk förstörelse".

– Venedig är på sina knän, säger han i ett tv-inslag, och fortsätter:

– Konsten, katedralen, affärerna och bostäderna, en katastrof.

Annons

På onsdagsmorgonen föll tidvattnet till 145 centimeter men väntas nå upp till 160 centimeter under dagen.

En barriär som skulle skydda Venedig från översvämningar har planerats sedan 1984. Men miljardprojektet, som kallas Mose, har plågats av bland annat korruptionsanklagelser och är fortfarande inte i drift.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons