Annons

Kina lovar köpa mer USA-varor

Kina har i det så kallade fas 1-avtal som ska undertecknas i veckan lovat att köpa amerikanska varor och tjänster för hundratals miljarder, rapporterar Reuters med hänvisning till en anonym källa.
Bland annat kan krisdrabbade Boeing få draghjälp av avtalet.
Ekonomi • Publicerad 14 januari 2020
USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer. Arkivbild.
USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Kina har åtagit sig att köpa varor från USA:s tillverkningsindustri för 80 miljarder dollar på två år som en del av det partiella handelsavtalet, som ska skrivas på i Washington på onsdag, enligt Reuters källa.

Bland annat handlar det om bilar och flygplan, vilket kan bli ett välkommet lyft för Boeing, som fortfarande tampas med flygförbudet för det så kallade Boeings 737 Max efter två stora flygkrascher 2018 och 2019.

Annons

Förutom flygplan ska kineserna enligt uppgift ha lovat att importera mer bilar, bildelar, jordbruksmaskiner, medicinsk utrustning och halvledare från USA.

Enligt avtalet ska Kina dessutom köpa energi från USA för mer än 50 miljarder dollar och dessutom öka importen av amerikanska tjänster med 35 miljarder dollar.

Importen av amerikanska jordbruksprodukter ska enligt avtalet också lyftas med 32 miljarder dollar under de två åren, enligt en källa som tagit del av avtalets detaljer. Det innebär tillsammans med tidigare kinesiska löften om import av jordbruksprodukter från USA från 2017 en ökning med totalt 40 miljarder dollar.

Skrivs på av Trump

Avtalet ska presenteras på onsdag, då det skrivs på av USA:s president Donald Trump och Kinas premiärminister Liu He.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizers kansli vill inte kommentera uppgifterna, men ytterligare två Reuters-källor som känner till avtalets innehåll bekräftar i stora drag de kinesiska åtagandena utan att gå in på detaljer om beloppen.

Uppgifterna stämmer även med uttalanden från amerikanska regeringsföreträdare den 13 december i fjol, då uppgörelsen blev offentliggjord. Då talades det om löften om ökad kinesisk import av varor från USA på cirka 200 miljarder dollar.

Många ekonomer och experter tvivlar på att Kina kommer att leva upp till sina åtaganden, bland annat vad gäller behovet av fler USA-tillverkade bilar.

Enligt avtalet har USA rätt att införa tullar på kinesiska varor motsvarande det USA förlorar på att Kina eventuellt inte uppfyller sina åtaganden.

"Riktigt, riktigt bra"

Robert Lighthizer kallade så sent som i måndags avtalet för ett stort steg framåt för handelsrelationen mellan världens två största ekonomier.

– Och ett riktigt, riktigt bra avtal för USA, sade han.

Annons

– Vi förväntar oss att de lever upp till avtalsvillkoren. Vi kommer att vidta åtgärder mot dem om de inte gör det, tillade han om risken för att Kina inte ökar importen av varor och tjänster från USA enligt uppgörelsen.

Inför onsdagen pågår in i det sista ett översättningsarbete av avtalet, som i princip är klart, enligt Lighthizer.

– Det tar alltid tid, säger han om detta arbete.

– Vi kommer att offentliggöra det på onsdag före undertecknandet, tillägger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons