Annons

Oväntat tyskt exportlyft

Ekonomi • Publicerad 9 december 2019
Tysk export lyfte i oktober, vilket gav ett oväntat stort överskott i handeln för den tyska ekonomin. Arkivbild
Tysk export lyfte i oktober, vilket gav ett oväntat stort överskott i handeln för den tyska ekonomin. ArkivbildFoto: Martin Meissner AP/TT

Den tyska exporten ökade med 1,2 procent i oktober, vilket ökar sannolikheten för att Tysklands ekonomi kan växa under årets fjärde kvartal.

Exportökningen, som lyfte Tysklands säsongsjusterade handelsöverskott till 20,6 miljarder euro i oktober, var oväntad. Den kommer efter en serie negativa indikatorer, inklusive förra veckans rapport om en nedgång för industriproduktionen i Tyskland.

Annons

Stark efterfrågan från länder utanför eurozonen, som ökade med 4,6 procent i årstakt under oktober, bidrog till ökningen. Exporten till EU-länder steg samtidigt med 0,1 procent.

Carsten Brzeski, ekonom på storbanken ING, varnar dock för överdriven optimism med hänvisning till rapporter om svag orderingång i tysk industri.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons