Annons

Ovanligt himlafenomen: Merkurius korsar solen

Om vädergudarna vill kan du bli vittne till något sällsynt på måndagen. Då passerar Merkurius solen, sett från joden, och planeten kan vid klart väder ses som en liten svart prick.
Rymden • Publicerad 10 november 2019
Planeten Merkurius som en svart prick på solen under den senaste Merkuriuspassagen den 9 maj 2016.
Planeten Merkurius som en svart prick på solen under den senaste Merkuriuspassagen den 9 maj 2016.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är drygt tre år sedan det hände senast – och nu är det dags igen. Den 11 november passerar Merkurius mellan jorden och solen, och planeten kan ses som en svart silhuett mot den stora ljusa solskivan. Fenomenet sker endast 13 eller 14 gånger varje sekel.

Merkuriuspassagen går inte att se med blotta ögat. I stället krävs kikare eller teleskop och för att inte skada ögonen måste de vara utrustade med solfilter.

Annons

– Merkurius är inte lätt att se för den är otroligt liten. Det är det roligaste, att få se hur liten den är, säger Robert Cumming, astronom och redaktör på tidningen Populär astronomi.

Syns bäst i syd

Planetens väg över solskivan pågår ända till solnedgången. Den kan beskådas i hela landet – under förutsättning att vädret är klart.

– Ju längre upp i landet man befinner sig, desto lägre står ju solen på himlen och desto tidigare går den ner. Det gör att det är lättare att se passagen i södra Sverige eftersom man har längre tid på sig, säger Robert Cumming.

Allra bäst syns emellertid Merkuriuspassagen från Sydamerika, Karibien och USA:s östra halva. Även större delen av Europa och hela Afrika har bättre vy över fenomenet än Sverige.

För bästa upplevelse rekommenderar Robert Cumming att man letar upp någon av de offentliga visningar som hålls på flera håll i landet, eller att man rattar in en sändning på nätet. Svenska solteleskopet på Kanarieöarna kommer till exempel att sända live i samarbete med Kanarieöarnas astronomiska forskningsinstitut IAC.

Det går också att kontakta någon astronomiförening som har teleskop med solfilter.

Titta inte mot solen

Eller så prövar man själv (se faktarutan här intill).

– Den som tror sig vara bra på praktiska utmaningar kan försöka projiciera passagen själv på en vit yta. Jag har till exempel projicierat solen på mitt kylskåp. Men det är lite bökigt och kräver övning. För att lyckas rekommenderar jag att man övar på söndag kväll. Man måste ha en ganska stor bild av solen för att se någonting, säger Robert Cumming.

Han poängterar att man aldrig får titta rakt mot solen utan ett astronomiskt solfilter framför kikaren eller teleskopet.

– Du kan skada ögonen om du tittar rakt mot solen. Gör aldrig det, inte ens om solen står väldigt lågt.

Den som missar årets passage får vänta 13 år, till den 13 november 2032 innan Merkurius vandrar över solen nästa gång.

Susanna Persson Öste/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons