Annons

Ovanlig Gauguin såld för 100 miljoner

En målning av den franske postimpressionisten Paul Gauguin såldes för hisnande 9,5 miljoner euro, motsvarande drygt 100 miljoner kronor, på auktion under tisdagen, i Paris.
Konst • Publicerad 4 december 2019
Besökare tittar på målningar av Paul Gauguin och Vincent van Gogh under en utställning i Moskva, Ryssland, tidigare i år. Arkivbild.
Besökare tittar på målningar av Paul Gauguin och Vincent van Gogh under en utställning i Moskva, Ryssland, tidigare i år. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Målningen, "Te Bourao II" från 1897, är ett av nio verk i en serie som konstnären målade medan han bodde på Tahiti i nuvarande Franska Polynesien.

Det var även den enda ännu privatägda Gauguin-målningen, uppger Reuters.

Annons

Och så ser det ut att förbli – enligt Artcurial är köparen en "internationell samlare", men verket ska inte lämna Frankrike.

Artcurial hade beräknat att målningen skulle säljas för 5–7 miljoner euro.

Paul Gauguin föddes i Paris 1848 och verkade som målare, skulptör och keramiker. Berömmelsen växte efter hans död 1903, och han kom att influera konstnärer som Pablo Picasso och Henri Matisse.

På senare tid har bilden av Gauguin dock mörknat, när debatten har växt kring hans kvinnosyn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons