Annons

Otrohet och svartsjuka i tyskt drama

Ina och Nina.
Nej, det är ingen popduo från 1960-talet. Ina Weisse och Nina Hoss är två av Tysklands mest framgångsrika filmare – just nu aktuella på Stockholms filmfestival med dramat ”The audition”.
Film • Publicerad 9 november 2019
Regissören Ina Weisse och skådespelaren Nina Hoss deltar vid Stockholms filmfestival med filmen "The audition".
Regissören Ina Weisse och skådespelaren Nina Hoss deltar vid Stockholms filmfestival med filmen "The audition".Foto: Claudio Bresciani/TT

I original heter filmen ”Das Vorspiel”, men efter premiären på filmfestivalen i Toronto i höstas lanseras den i bland annat Sverige (premiär våren 2020) under sin engelska titel. Filmen har ännu inte gått på bio i hemlandet, det sker i januari. Den gick däremot upp i Frankrike häromdagen till mestadels mycket positiva recensioner. I höstas vann Nina Hoss för övrigt skådespelarpriset på filmfestivalen i San Sebastian för sin rolltolkning.

Hon spelar Anna, en musiklärare med fiol som specialitet och som hos en ung pojke tycker sig hitta en ton som tyder på att han kan läras upp till att bli en lysande musiker. Men samtidigt som hon ägnar tid till att lära upp sin adept försummar hon sin son, som också han är en mycket lovande musiker. Svartsjuka, otrohet och dramatik stundar.

"Så mångfacetterad"

Annons

– Vi började diskutera filmen ett år innan vi spelade in den, säger Nina Hoss.

– Och sex månader i förväg började jag lära mig hur det ser ut när man spelar fiol. Jag kan spela piano, men inte fiol sedan tidigare. Så jag lärde mig handgreppen, rörelserna, och även nu i dag skulle jag kunna få fram en bra ton. Och genom att lära mig grunderna till musiken tyckte jag också att jag kom närmare karaktären Anna. När jag först läste manuset förstod jag henne inte, hon är så mångfacetterad. Men jag förstod att det är hennes jakt på att hitta det perfekta som styr henne.

Ina Weisse har regisserat en handfull filmer men har en betydligt längre resumé som skådespelerska.

– Jag började som skådespelerska men jag har alltid känt att jag också ville regissera. Så jag gick till regiskola och lärde mig jobbet. Jag är lika glad över att vara skådespelerska också, då tjänar jag pengar och kan leva.

Från "Homeland"

Om någon tycker sig känna igen Nina Hoss är det troligen från ”Homeland”, där hon i den serieomgång som utspelades i Berlin spelade en CIA-agents före detta älskarinna (och som visade sig vara en riktig bad woman).

– Min man och jag satt och tittade på den tidigare omgången på tv när telefonen ringde och de sa ”nu ska vi spela in i Berlin, vill du vara med?”. Jag trodde inte mina öron.

Förra året spelade hon mot Stellan Skarsgård (”en fantastisk skådespelare, underbar att arbeta med”) i Volker Schlöndorrfs film ”Tillbaka till Montauk”. Och nyligen gjorde hon en av huvudrollerna i Måns Mårlinds och Björn Steins nya TV-serie ”Shadowplay”.

– Den utspelas i Berlin 1946 och berättar om hur kvinnor byggde upp polisväsendet igen. Männen var ju döda eller internerade. En oerhört intressant historia som jag inte kände till tidigare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons