Annons

Östersunds öde kan avgöras i nästa vecka

Östersunds FK kämpar för sin allsvenska existens – men de viktigaste pjäserna finns inte på planen.
Det är ekonomer, jurister och välgörare som är de nya nyckelspelarna.
De måste övertyga fotbollsförbundet om att klubben har ett trovärdigt, vinnande koncept.
Fotboll • Publicerad 10 december 2019
Allsvensk fotboll på Jämtkraft arena nästa år? Ett beslut från förbundets överklagandenämnd kommer i nästa vecka.
Allsvensk fotboll på Jämtkraft arena nästa år? Ett beslut från förbundets överklagandenämnd kommer i nästa vecka.Foto: Per Danjelsson/TT

Ekonomiskt plågade Östersunds FK fick nobben av förbundets licensnämnd i slutet av november. Klubben anses inte uppfylla villkoren för att klara driften och därmed få spela i allsvenskan nästa säsong.

Det innebär – om beslutet står genom samtliga instanser – att klubben flyttas ned till superettan och Brage erbjuds att ta Östersunds plats i allsvenskan.

Annons

Men Östersund ger sig inte.

Kompletterat uppgifter

En vecka efter licensnämndens dom överklagade klubben till förbundets överklagandenämnd. I den synas nu de kompletterande uppgifter som Östersund skickat in. Så sent som på tisdagen sände klubben en ny laddning dokument och handlingar i hopp om att stärka sin position.

– Vi har gått igenom de saker som licensnämnden har anmärkt på, med hjälp av våra advokater. Vi har lagt ned rätt mycket tid på vår överklagan för att den ska bli så bra som möjligt, säger Niclas Lidström.

TT: Var bedömer du att skon klämmer?

– Överlag har de anmärkt på att de inte tror att vi kan genomföra nästa säsong ur ett ekonomiskt perspektiv. I de fallen har vi kommit med kompletterande uppgifter och pekat på att vi faktiskt kommer att klara av nästa säsong ekonomiskt.

– Vi anser att licensnämnden inte har tittat på olika saker som vi tycker är självklara. Vi tycker att vi har klarat av de kriterier som den ställt upp, säger Lidström.

Besked i nästa vecka?

På onsdag i nästa vecka, den 18 december, sammanträder överklagandenämnden i Stockholm. Det troliga är att Östersunds FK har representanter på plats för att föra klubbens talan. Om överklagandenämnden tar ett beslut redan då är oklart.

Enligt Lidström är det troliga att klubben får ett besked i slutet av veckan, allra sist i början på julveckan.

– Vi får se om de behöver mer tid på sig för att ge besked eller inte. Ett beslut kommer hur som helst att dröja minst fram till onsdag i nästa vecka, säger Lidström.

TT: Hur bedömer du utsikterna till ett för er positivt beslut?

Annons

– Vi har väldigt stora förhoppningar om att vi ska få igenom vår överklagan. Det är hela klubben och den grupp som har jobbat med överklagan, men sedan får vi se hur långt det räcker.

Rin sista instans

Om överklagandenämnden går på licensnämndens linje kan Östersund överklaga till riksidrottsnämnden (Rin) som sista instans.

– Vi har inte tagit ett formellt styrelsebeslut, men vi har diskuterat det. Vi kommer nog att förbereda ett sånt beslut så att vi kan ta det väldigt snabbt om vi måste gå vidare, säger Lidström.

Senast den 1 mars nästa år måste den allsvenska platsen vara tillsatt.

Parallellt med att försöka vinna den juridiska processen pågår i Östersunds FK ett intensivt arbete att stärka ekonomin. Enligt klubbens hemsida är drygt elva miljoner kronor säkrade genom "nya sponsoravtal 2019, gåvor, aktieförsäljning och swishkampanjen".

Målet är 20 miljoner kronor. Östersunds FK har tidigare sagt att tio miljoner kronor är minimum för att kunna fortsätta bedriva verksamheten.

– Det pågår ett enormt arbete utanför föreningen av folk, företag som privatpersoner, som tycker att ÖFK är viktigt för dem. Utan det stödet tror jag inte att vi hade orkat med det här året. Vi tror på det här och det är därför vi lägger ned den tid vi gör, säger presschefen Niclas Lidström.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons