Annons

Östafrikanska ledare vill minska spänningar

Rwanda/Uganda • Publicerad 2 februari 2020
Ugandas president Yoweri Museveni (till vänster) och Rwandas president Paul Kagame (i mitten) tillsammans med Kenyas president Uhuru Kenyatta 2013. Arkivbild.
Ugandas president Yoweri Museveni (till vänster) och Rwandas president Paul Kagame (i mitten) tillsammans med Kenyas president Uhuru Kenyatta 2013. Arkivbild.Foto: Gideon Maundu/AP/TT

Rwanda och Uganda har enats om en fångutväxling för att minska spänningarna mellan grannländerna. Ländernas ledare slöt avtalet vid ett möte i Angolas huvudstad Luanda på söndagen.

Det finns inga uppgifter om hur många fångar som ska släppas.

Annons

Rwandas president Paul Kagame och den ugandiske presidenten Yoweri Museveni var tidigare nära allierade, men de östafrikanska ländernas relation har störtdykt med anklagelser från båda sidor om spioneri och politisk inblandning.

Efter söndagens överenskommelse har ländernas ledare beslutat att träffas igen senare i februari, denna gång för att diskutera gemensamma gränsfrågor.

Rwanda stängde gränsen för ett år sedan efter anklagelser om att Uganda stöder beväpnade grupper som vill störta regimen i Kigali. Uganda har å sin sida anklagat rwandiska soldater för mordet på två män på den ugandiska sidan av gränsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons