Annons

Ösregn stoppar inte torkan i Australien

Australien • Publicerad 11 februari 2020
I flera dagar har skyfall orsakat översvämningar i delstaterna New South Wales och Queensland.
I flera dagar har skyfall orsakat översvämningar i delstaterna New South Wales och Queensland.Foto: Joel Carrett / AP-TT

Veckans kraftiga skyfall i Australien, i vissa områden de kraftigaste på 30 år, har släckt flera bränder och gett nytt hopp hos invånarna. Men torkan är långt ifrån över.

– Vi har genomgått tre år utan regn på vissa platser och fem år på andra. Det kommer att ta lång tid för att få fukt tillbaka i jorden, säger Tracy Dobie, regional borgmästare i den lilla staden Stanthorpe i Queensland.

Annons

Samtidigt som städer drabbats av översvämningar lider områden på landsbygden fortfarande av torka. Här krävs mer varaktig nederbörd för att återställa vattennivåerna, eftersom mycket av regnet runnit ut i floder och inte fyllt på vattenreservoarer.

– Olyckligt nog beror detta på att volymen inte har varit tillräcklig och att upptagningsområdena är extremt torra efter en mycket varm start på sommaren och en förlängd torka, säger en talesperson som ansvarar för vattenhållningen i delstaten New South Wales.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons