Annons

Ösregn i Australien kan stoppa bränderna

Kraftiga regn kan slutligen sätta stopp för de enorma bränder som har rasat på många håll i Australien de senaste månaderna.
Flera av bränderna är redan släckta, och andra väntas slockna i takt med att regnet rör sig söderut.
Australien • Publicerad 10 februari 2020
En invånare i Collaroy i norra Sydney tittar på vattenmassorna vid stranden.
En invånare i Collaroy i norra Sydney tittar på vattenmassorna vid stranden.Foto: Joel Carrett/AP/TT

I flera dagar har skyfall orsakat översvämningar i delstaterna New South Wales och Queensland. Enligt vädermyndigheten BOM har 391,6 millimeter regn öst ned över landets största stad Sydney de senaste fyra dagarna. Det är den största regnmängden under en fyradagarsperiod sedan i februari 1990.

Flera stora bränder har släckts av vattenmassorna, bland annat den brand som drabbat runt 500 000 hektar norr om Sydney, och en annan av liknande storlek söder om staden.

Annons

Runt 30 bränder rasar fortfarande under måndagen i New South Wales.

– I slutet av veckan är det troligt att de är släckta, säger James Morris, talesperson för räddningstjänsten.

Men regnen har inte bara fått positiva följder. Bland annat saknas en man efter att hans bil svepts av vägen. Varken han eller bilen har hittats.

Hundratals andra har räddats från översvämningar i New South Wales. Flera floder har översvämmats och invånare nära Narrabeen Lagoon norr om Sydney har evakuerats.

Närmare 90 000 bostäder är utan el, och det beräknas på en del håll ta flera dagar innan den är tillbaka.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons