Annons

Oroligheter slår mot flyget i Hongkong

Oroligheterna i Hongkong har slagit rejält mot flygtrafiken till och från området.
I november var minskningen av antalet passagerare på den internationella flygplatsen Chek Lap Kok den största på tio år.
Ekonomi • Publicerad 15 december 2019
Minskningen av antalet passagerare på Hongkongs internationella flygplats Chek Lap Kok i november var den största på tio år. Arkivbild.
Minskningen av antalet passagerare på Hongkongs internationella flygplats Chek Lap Kok i november var den största på tio år. Arkivbild.Foto: Anat Givon/AP/TT

Enligt officiella siffror reste lite drygt fyra miljoner passagerare till eller från flygplatsen i november. Det är en minskning med 16,2 procent från samma månad i fjol, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Minskningen är den största sedan november 2009, när den låg på 18,7 procent. Då drog den internationella finanskrisen fram över världen.

Annons

Protesterna har varit våldsamma sedan i juni i år. Enligt luftfartsmyndigheterna minskade passagerarantalet även i augusti, september och oktober – med cirka 12 procent. I augusti stoppade demonstranter flygtrafiken i flera dagar.

Även under söndagen drabbade aktivister i demokratirörelsen samman med polis. Svartklädda och maskerade demonstranter siktade in sig på shoppinggallerior i olika delar av Hongkong där de ropade slagord.

Polisen använde på sina håll tårgas och pepparspray och grep flera demonstranter. Enligt polisen vandaliserades en del affärer och många av dem stängde tidigare än utsatt tid.

Proteströrelsen kräver bland annat att Hongkongs högsta politiker, Carrie Lam, som tillsatts av Peking, ska avgå.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons