Annons

Oro för Grammofonarkivet när personal varslas

Personal varslas från Sveriges Radios Grammonfonarkiv – en av världens största samlingar för musik i fysisk form.
Tidigare anställda larmar om att arkivet är i förfall och en namninsamling är nu uppe i över 42 000 underskrifter.
Musik • Publicerad 10 november 2019
Grammofonarkivet grundades 1928 och räknas som ett av världens tre största arkiv för fysisk musik. Arkivbild.
Grammofonarkivet grundades 1928 och räknas som ett av världens tre största arkiv för fysisk musik. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Personalen som jobbar med Sveriges Radios Grammofonarkiv har varslats om uppsägning. Organisationen ska moderniseras och personalstyrkan bantas.

Nedskärningar gjordes även för några år sedan, vilket fick radioprofiler och före detta anställda att starta en namninsamling redan 2014. Nu är uppropet aktuellt igen och har på ett dygn fått över 5 000 nya underskrifter.

Annons

– Vi vill väcka opinion och vända utvecklingen. Sveriges Radio vill kalla Grammofonarkivet för ett produktionsstöd snarare än ett arkiv. Ett arkiv behöver löpande omvårdnad och det har inte funnits tid till det på väldigt länge. Det är märkligt att man inte ser Grammofonarkivet som ett varumärke, säger Harriet Lundberg.

Hon har tidigare arbetat som ljudtekniker på Sveriges Radio och hade bland annat som arbetsuppgift att föra över musik från vaxrullar till digitalt format.

Inget världsarv

Grammofonarkivet fyllde 90 år i fjol och är ett av världens största, men sedan några år tillbaka utökas det inte med ny musik i fysisk form. I stället ska allt finnas digitalt, då det handlar om ett hushållande med resurser, säger Anna-Karin Larsson, musikchef för SR.

– Det kan man ju verkligen tycka är tråkigt. Men i en värld där vi måste fundera på hur vi i public service ska använda våra pengar är det rimligt. Vi har bland annat nyhetsbevakning och utrikesjournalistik som ställs mot att vi köper in musik som vi aldrig kommer spela. Även jag som är musikansvarig förstår beslutet och att det får de här konsekvenserna.

Försök har gjorts att göra Grammofonarkivet till ett världsarv inom ramarna för Unescos Världsminnesprogram, men så blev det inte. Totalt är det tio anställda via dotterbolaget Sveriges Radio Förvaltning, SRF, som har varslats om uppsägning. Ett antal nya tjänster är utlysta av Sveriges Radio, som själva kommer att ta över förvaltningen av arkivet.

Personerna bakom namninsamlingen är kritiska till att erfarenhet av arkiv eller teknisk kompetens för digitalisering och avspelning inte har efterfrågats för de nya tjänsterna.

"Det tar många år att lära sig hur Grammofonarkivet är uppbyggt och ska skötas. Sveriges Radio har tydligen inget intresse av den kunskapen", skriver bland andra Harriet Lundberg, Bodil Asketorp och Stefan Wermelin som står bakom namninsamlingen.

Inte lägga ned

Men Sveriges Radio har inte som ambition att lägga ned arkivet, säger Anna-Karin Larsson.

– Vi ska ha kvar Grammofonarkivet i den form det är nu och inte göra oss av med något, men vi fyller inte på med skivor. Fysiska skivor är inte det vi spelar längre förutom möjligen på den klassiska sidan.

TT: Hur ska arkivet kunna förvaltas med bara halva personalstyrkan?

– I och med att det inte har legat hos oss tidigare så har jag svårt att svara exakt ännu. Jag förstår att det kan låta konstigt, men vi ser det här som att vi satsar på musiken. Vi tar fram nya tekniska lösningar och ska automatisera flöden som tidigare har varit manuella. Det går inte att jämföra hur jobbet görs i dag med hur det kommer att göras framöver. Jag är ganska övertygad om att det kommer att fungera och skulle det inte det får vi ju anställa fler, säger hon.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons