1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hård press på Brasilien efter Amazonasbränder

Missnöjet med Brasiliens ovilja att ta tag i bränderna i Amazonas sprider sig över världen.
Irland och Frankrike hotar med att försöka stoppa frihandelsavtal och lokala politiker fruktar en kommande bojkott av brasilianska livsmedel.
Satellitbild från 15 augusti visar bränder i delstaten Rondonia.
Foto: AP/TT

Pressen på Brasilien växer, inte minst på landets president Jair Bolsonaro. Tusentals bränder rasar i Amazonas regnskogar. 99 procent av dem är orsakade av människan, avsiktligt eller oavsiktligt, enligt landets rymdforskningsinstitut Inpe, rapporterar .

Lokalbefolkningen beskriver hur djur försöker fly skogen, och människor förfäras över att den skog som producerar 20 procent av vår planets syre håller på att brinna upp. Samtidigt har presidenten, utan bevis, misstänkliggjort miljöaktivister för att ligga bakom bränderna. Motvilligt har han sedan erkänt att det kan vara jordbrukare som startat dem för att sedan illegalt kunna skövla marken.

Protester mot miljöpolitiken

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

De senaste dagarnas agerande och Brasiliens miljöpolitik har fått konsekvenser.

Brasiliens miljöminister blev utbuad under FN:s klimatkonferens i Salvador i Brasilien tidigare i veckan. Tyskland och Norge har stoppat sitt ekonomiska stöd till regnskogarna och anser att Bolsonaro inte gör något för att stoppa skövlingen.

Skådespelaren och miljöaktivisten Leonardo DiCaprio, som uppmanar sina 34 miljoner följare på Instagram att rösta fram ledare som är redo att kämpa för klimatet, är bara en av hundratusentals som engagerar sig i regnskogen på sociala medier.

Och protesterna sprider sig. I London klistrade aktivister från klimatorganisationen Extinction Rebellions fast sig vid brasilianska ambassaden. I många städer hölls demonstrationer under fredagen och i Lissabon organiserar sig människor för att samlas utanför brasilianska ambassaden på måndag, skriver nyhetsbyrån AFP.

Irland vill stoppa avtal

Nu höjer också Irland ett varnande finger. Premiärminister Leo Varadkar säger att Dublin kommer att rösta emot handelsavtalet mellan EU och Mercosurländerna (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay) om Brasilien inte vidtar åtgärder för att rädda regnskogen.

– Inte en chans att Irland kommer att rösta för EU-Mercosuravtalet om Brasilien inte respekterar sin förpliktelse mot miljön, säger Varadkar till irländska .

Frankrikes president Emmanuel Macron anser att Bolsonaro ljög när han tonade ned frågor om klimatförändringar vid G20-mötet i Japan i juni. På grund av detta avser Frankrike att sätta sig emot avtalet med Mercosurländerna, rapporterar Reuters.

Macron twittrade på torsdagen att bränderna i Amazonas är en internationell kris och bör diskuteras under G7-mötet som inleds i helgen.

Jordbruket drabbas

Omvärldens raseri, missnöje och varningar om att Brasiliens miljöpolitik kommer att få ytterligare konsekvenser har väckt oro i landet.

Waldez Goés, guvernör i norra delstaten Amapá, säger till att han fruktar att en fortsatt skövling av Amazonas kommer att leda till en bojkott av brasilianska varor.

– Vi lever i ett land som producerar mat. Priset kan bli väldigt högt för såväl producenter som nationen, säger han till tidningen.

Parlamentsledamoten Jerônimo Goergen uttrycker också oro för Brasiliens rykte utomlands sedan landets miljöpolitik hamnat under lupp.

– Det här skapar en hemsk bild av Brasilien. Jordbrukssektorn kommer att drabbas mest, baserat på hur debatten ser ut, säger han till The New York Times.

Läs mer

Sport

"Det känns inte som att det är någon i mål i längre”

Jesper Karlsson fortsätter ösa in poäng.

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Kultur

”Kommer de tuta eller kanske vifta med vindrutetorkarna?”

Folkmusiktrion Väsen gör en drive-in konsert under Ornungastämman – som sänds via BT.se!

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.