Annons

Minskad brottslighet i Malmö – ändå stor oro

Brottsligheten i Malmö är den lägsta på 20 år. Ändå är nästan tre av fyra invånare oroliga för att utsättas för brott, enligt årets trygghetsmätning.
Samhälle • Publicerad 3 december 2019
Mattias Sigfridsson, tillförordnad polisområdeschef i polisområde Malmö.
Mattias Sigfridsson, tillförordnad polisområdeschef i polisområde Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Årets resultat av polisens trygghetsundersökning indikerar att färre Malmöbor utsätts för brott och att brottsligheten generellt är den lägsta på hela 2000-talet. Undersökningen skickades ut till 7 000 slumpmässigt utvalda Malmöbor mellan 16 och 85 år under perioden augusti–oktober. Drygt 53 procent, motsvarande över 3 700 Malmöbor, har fyllt i undersökningen.

Den upplevda otryggheten har minskat marginellt jämfört med 2017 och 2018. Men den är fortfarande "på tok för hög", menar biträdande polisområdeschefen Mattias Sigfridsson. Av de som fyllde i undersökningen uppgav 74 procent att de är oroliga för att utsättas för någon typ av brott.

Annons

– Det finns en otrygghet som brottsstatistiken visar att man inte behöver känna, säger han.

Färre skjutningar

Han nämner de grova våldsbrotten som förklaring – trots att antalet skjutningar i år nästan har halverats jämfört med förra året. Men när offren är en 15-årig pojke och en småbarnsmamma som skjuts ihjäl på öppen gata får brotten ändå stort genomslag, tror Sigfridsson.

– De allvarligaste brotten har blivit mer hänsynslösa. De har blivit råare, den typen av brott gör att man känner en oro. Malmö är en också ganska liten stad geografiskt, vilket gör att man ofta kommer nära de här brotten och det påverkar oss.

Andy Roberts, lokalpolisområdeschef för Malmö norr, menar att en något orättvis bild av Malmö skapar otryggheten.

– Ofta blir det bara svarta rubriker om Malmö, den bilden och den psykologiska påverkan det har ska vi inte underskatta. Det tycker vi är synd. Det blir väldigt mycket fokus på det negativa, både massmedialt men även politiskt.

Ökat förtroende

Andra faktorer som bidrar till otrygghet är bland annat nedskräpning, trafikförseelser, stökiga ungdomsgäng och öppen narkotikaförsäljning.

– Det är klart att det är viktigt att jobba med den problematiken. Narkotikan är en del av problemet som gör att kriminella nätverk har ihjäl varandra och byter marknadsandelar på det sättet, säger Andy Roberts.

Däremot kan polisen glädja sig åt att förtroendet för Malmöpolisen ökar, enligt trygghetsundersökningen. Den senaste tiden har polisen kraftsamlat mot den grova brottsligheten, bland annat genom projektet Sluta skjut och den nationella särskilda händelsen Operation rimfrost.

David Carlsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons