Oppositionen utser kandidat i valet i Burundi

Burundi Artikeln publicerades
Det ledande oppositionspartiet i Burundi har utsett sin ledare Agathon Rwasa till partiets kandidat i presidentvalet i maj.
Foto: Berthier Mugiraneza/AP/TT
Det ledande oppositionspartiet i Burundi har utsett sin ledare Agathon Rwasa till partiets kandidat i presidentvalet i maj.

Det ledande oppositionspartiet CNL i Burundi har utsett sin ledare Agathon Rwasa till kandidat i presidentvalet i maj. Där ställs han mot det styrande partiets kandidat, general Evariste Ndayishimiye, som är nära allierad med den mycket omstridde sittande presidenten Pierre Nkurunziza.

Det östafrikanska landet, som i huvudsak består av folkgrupperna tutsi och hutu, har i många år präglats av inbördeskrig och andra våldsamheter.

Nkurunziza tillträdde 2005 och cirka 1 200 burundier dödades i samband med oroligheter efter att han i ett kontroversiellt beslut kandiderade för en tredje mandatperiod 2015. Omkring 400 000 människor tvingades också fly från sina hem.

FN har varnat för nya våldsamheter inför valet i maj.

– Vi är redan indragna i en mycket tuff valkampanj eftersom vi står inför ett parti, CNDD-FDD, och en kandidat, general Ndayishimiye, som är fast beslutna att göra allt för att behålla makten, säger CNL-talespersonen Aime Magera.