Annons

Djurgården får betala för skadegörelsen

Djurgården får stå för kostnaderna efter skadegörelsen på Östgötaporten i Norrköping i samband med guldfirandet.
Fotboll • Publicerad 4 november 2019
Djurgårdens supportrar rusar in på planen på Östgötaporten.
Djurgårdens supportrar rusar in på planen på Östgötaporten.Foto: Stefan Jerrevång/TT

"Det gjorde ont i hjärtat att se förödelsen när alla lämnat Östgötaporten efter matchen", skriver IFK Norrköpings klubbdirektör Jens Magnusson i ett öppet brev på klubbens webbplats.

Djurgården ledde allsvenskan inför sista matchen borta mot IFK Norrköping i lördags. Det var därför stort tryck på biljetter och många Djurgårdensupportrar köpte biljetter och årskort på andrahandsmarknaden.

Hål i konstgräset

Annons

"Mycket publik från Stockholm hamnade därmed på fel sektioner... matchen i lördags blev långt ifrån den positiva upplevelsen som vi hoppats på för flera av våra besökare", skriver Magnusson.

Genom 2–2 säkrade Djurgården segern i allsvenskan. Direkt efter slutsignalen stormade Djurgårdensupportrar planen och lämnade efter sig det som Magnusson kallar en "förödelse".

Enligt Aftonbladet har all träning på planen ställts in tills vidare, då skadegörelsen handlar om hål i konstgräsplanen och förstörda stolar på läktarna.

Magnusson skriver att klubben har ett stort arbete framför sig för att återställa arenan efter Djurgårdens guldfirande, men att man har en bra dialog med inblandade parter.

Laget bär ansvar för sina supportrar

– Det är jättetråkigt när sådant här händer, men det finns väl upparbetade rutiner för hur man ska hantera situationen när den uppstår, säger Mats Enquist, generalsektretare på Svensk elitfotbol, till TT.

TT: Är skadegörelse något ett arrangerande lag kan förvänta sig?

– Det ska man inte säga. Generellt sett minskar negativa beteenden som dessa, trots att vi blir fler på arenorna. Det händer tyvärr ibland, men det är inte klubbarnas fel. Det är ett fåtal individer som tappar huvudet, vilket är otroligt trist i ett läge där alla borde vara jätteglada.

Mats Enquist berättar att det gästande laget är ansvarigt för vad deras supportrar gör, men att enskilda individer kan lagföras med hjälp av exempelvis filmer från övervakningskameror.

– Det är viktigt att skilja på några individer som går bärsärkagång och på supportrar i stort. Men det är sällan enstaka personer lagförs när det gäller skadegörelse på så pass låg nivå. Oftast löser de inblandade lagen problemen sinsemellan, säger han.

Djurgårdens säkerhetschef, Mats Jonsson, säger till Expressen att klubben är redo att betala IFK Norrköping för de kostnader som uppkommer till följd av skadegörelsen.

– Det finns ett regelverk som styr det som gäller inom svensk fotboll och vi har ingen avsikt att inte förhålla oss till det. Tvärtom – det är klart att man ska leva upp till de regler som gäller, säger han.

Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons