Annons

Omplacering av eleverna redan igång

Skolinspektionens beslut att stänga Safirskolan innebär att Göteborgs stad snabbt måste hitta nya skolor till de 450 berörda eleverna.
Utbildning • Publicerad 9 december 2019
Safirskolan (tidigare Vetenskapsskolan) innebär att 450 elever måste få ny skolplats innan vårterminen drar igång. Arkivbild.
Safirskolan (tidigare Vetenskapsskolan) innebär att 450 elever måste få ny skolplats innan vårterminen drar igång. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Sedan 2010 har Skolinspektionen dragit in tillståndet för totalt 27 skolor. Sannolikt är Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, den största med sina 450 elever.

Enligt Bengt Frändén har staden varit beredd på att skolan skulle kunna mista tillståndet.

Annons

– När vi fick informationen vid lunch i dag (måndag, reds anm) satte vi oss omedelbart och tittade på hur vi kan ordna en bra skolgång för alla och en så smidig övergång som möjligt. Det kommer vi att lösa.

Skolkommunalrådet Helene Odenjung (L) uttrycker lättnad över Skolinspektionens beslut, men frustration över att det tagit så lång tid.

– Vi har under lång tid vädjat till Skolinspektionen att den ska stänga skolan. Det har funnits kvalitetsbrister och vi har ju också nåtts av den information som polisen haft. Nu skriver Skolinspektionen i beslutet om det vi varit oroliga för, nämligen att det finns en betydande risk för att eleverna utsätts för en påverkan. Det är jätteallvarligt, säger hon.

Helene Odenjung skulle vilja att Skolinspektionen får ett större mandat att stänga friskolor:

– Om en skola har återupprättade brister bör man kunna dra in tillståndet, utan större motivering, säger hon.

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons