Annons

Olsson om powerplay: "Måste få in pucken"

Bara ett mål på elva chanser.
Damkronorna är VM:s sämsta lag i numerärt överläge.
Ishockey • Publicerad 9 april 2019
Hanna Olsson inför ödesmatchen mot Japan: "Det är väldigt skönt att vi har det i egna händer och att det inte hänger på någon annan match".
Hanna Olsson inför ödesmatchen mot Japan: "Det är väldigt skönt att vi har det i egna händer och att det inte hänger på någon annan match".Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det mesta har gått snett för Damkronorna i den här VM-turneringen. Därför är det kniven på strupen del två i dagens match mot Japan i finländska Esbo.

I söndags vann Sverige sin första måstematch, 2–1 över Frankrike.

Annons

Pallar spelarna pressen en gång till betyder det avancemang till kvartsfinal. Förlust mot Japan innebär ett präktigt fiasko och degradering till B-VM för första gången i historien.

– Vi förstår allvaret. Det är väldigt skönt att vi har det i egna händer och att det inte hänger på någon annan match. Det är bara att gå in och göra det som lag och verkligen visa oss och alla andra att vi ska ha det här, säger 20-åringen.

"Blir ängsliga"

En hjälp på vägen skulle vara ett vasst powerplay. Hanna Olsson är den enda som har gjort mål i numerärt överläge hittills, ett avslut med millimeterprecision mot Tjeckien.

– Vi blir lite ängsliga och funderar lite för mycket, det är bara att försöka göra det enkla. Det är ofta det som blir det bästa. Ibland kan man bara slänga in en puck på mål för att saker ska hända. Vi pratar mycket om just powerplay för att det är viktigt. Vi hoppas få till det mot Japan, säger hon.

Hanna Olsson bröt sitt kontrakt med Djurgården i januari då hon var missnöjd med tillvaron där och klubbens brist på ambition. I stället flyttade hon hem till Västkusten och har tränat med killar i moderklubben Skärgården.

Det blev inte en enda match på nästan två månader före VM.

För få mål

Inte den ultimata förberedelsen, även om det inte märkts på henne spelmässigt. Hanna Olsson är tillsammans med lagkaptenen Emma Nordin de poängmässigt bästa svenskorna med ett mål och två assist hittills, men hon tycker att målskyttet kunde ha varit bättre.

Damkronorna har bara gjort sex mål på tre matcher.

– Jag har fått ut ganska mycket, känner mig bekväm med pucken och gillar att hålla den. Det är den där sista tredjedelen av banan som det gäller, vi har gjort alldeles för lite mål och det räcker inte för att vinna matcher, säger hon.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons