Annons

Oljepriset stiger efter ryskt besked

Olja • Publicerad 1 juli 2019
Oljepriset steg efter att Ryssland enats med Saudiarabien och Irak om att begränsa produktionen. Arkivbild.
Oljepriset steg efter att Ryssland enats med Saudiarabien och Irak om att begränsa produktionen. Arkivbild.Foto: Hasan Jamali

Oljepriset rusade sedan Rysslands president Vladimir Putin enats med Saudiarabien och Irak om att begränsa produktionen under ytterligare sex till nio månader.

Beskedet kommer inför måndagens Opec-möte då världens oljeproducerande länder möts i österrikiska Wien för att diskutera produktionsminskningar. Organisationen har stramat åt oljeproduktionen sedan 2017 i syfte att motverka prisnedgångar till följd av den svagare världsekonomin och ökad amerikanska produktion.

Annons

Att Ryssland som inte är medlem i Opec lägger sig i ogillas av Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh.

– Om Opec ska finnas kvar ska beslut fattas inom Opec och inte utanför, sade ministern vid ankomsten till Wien men tillade att han trots allt delar åsikten om att begränsningarna ska finnas kvar.

Efter Rysslands besked steg priset på ett terminskontrakt för så kallad Brentolja med leverans i september över 2 procent och kostar i skrivande stund cirka 66:30 dollar per fat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons