Annons

Ökända busringare blåste premiärminister

De har redan tagit högt uppsatta skalper som Storbritanniens dåvarande utrikesminister Boris Johnson, Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko och Kosovos premiärminister Ramush Haradinaj.
Nu har två ryska busringare lyckats lura även Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev.
Nordmakedonien • Publicerad 9 juli 2019
Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev. Arkivbild.
Nordmakedoniens premiärminister Zoran Zaev. Arkivbild.Foto: AP/TT

De båda ryssarna – Vladimir "Vovan" Kuznetsov and Aleksej "Lexus" Stoljarov – låtsades vara Ukrainas nyligen avgångne president Petro Porosjenko när de ringde och lyckades komma fram till Zaev.

Den ukrainska ortodoxa kyrkan har tidigare uppnått oberoende från den ryska. Nu erbjöd den falske Porosjenko att medla fram oberoende även för den nordmakedonska ortodoxa kyrkan.

Annons

Han tillägger att Zaev kan skynda på processen genom att muta kyrkans högste överhuvud Bartolomeus i Istanbul med 100 000 euro – men på ett villkor.

– Jag gjorde det, jag gav personligen Bartolomeus pengar, säger uppringaren i inspelningen som lagts ut på Youtube.

– I mitt fall betalade jag 150 000 euro, det är billigare för dig, fortsätter han.

Som svar på detta säger Zaev:

– Utomordentligt, det kommer inte att bli några problem.

Socialdemokraten Zaev tvingades på tisdagen kalla till presskonferens där han bad om ursäkt. Högeroppositionen talar om en skandal men Zaev säger att han är "ett offer" för sin "öppenhet" och han tänker inte avgå.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons