Annons

Volvo lyfter – varnar för viruseffekt

Coronavirusets spridning får nu konsekvenser för Volvo Cars.
Bolaget räknar med minskade försäljningsvolymer på den viktiga kinesiska marknaden under första kvartalet.
Ekonomi • Publicerad 6 februari 2020
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Arkivbild.
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Arkivbild.Foto: Michael Owen Baker/AP/TT

Volvo Cars har visserligen inte fabriker i den främst berörda provinsen Hubei med mångmiljonstaden Wuhan, men att delar av landets transportmedel och affärsverksamhet är stängda får tydliga effekter precis som för många andra företag.

– Hela Kina har ju stängt ned när lokala myndigheter uppmuntrat befolkningen att stanna hemma. Affärer är stängda, bilhandlare har stängt och självklart kommer det att påverka volymerna under kvartal ett. Vi kommer att tappa ungefär två veckor i volym, säger vd:n Håkan Samuelsson.

Annons

Just den kinesiska bilmarknaden är världens största och ytterst viktig för Volvo precis som för alla andra biltillverkare. För Volvo handlade det under 2019 om drygt 154 000 sålda bilar, en ökning med drygt 18 procent jämfört med föregående år.

Inga jättelager

Baserat på dessa siffror skulle det betyda cirka 10 000 bilar för Volvo i minskad försäljning.

– Det som är "bra" i det här läget är att vi också tappar produktionen. Det är med andra ord inte något jättelager som sedan måste säljas ut. Nu gäller det att stoppa spridningen av viruset och komma till en punkt att man kan gå tillbaka till jobbet.

– Sedan är det inte så att vi räknar med en förlorad försäljning. De flesta kunder kan vänta två veckor och väljer inte att avboka bilen. Kvartal ett kommer vi säkert se en effekt men ser man på helåret så ser vi att vi kommer ta tillbaka detta fall och nå ytterligare tillväxt.

Kinesiska myndigheter har tidigare meddelat att man ska låta företagsverksamhet dra i gång tidigast på måndag nästa vecka.

TT: Hur säker är du på att detta sker?

– Det kan man absolut inte vara säker på. Men det är framför allt inte bilförsäljningen utan hälsoeffekterna man är orolig för. Det gäller att inte drabbas av panik utan få kontroll på spridningen, och jag tror kinesiska myndigheter tagit rätt beslut.

En framgång

För bolaget blev bokslutet i övrigt en rejäl framgång med stigande rörelsevinst som intäkter. För de anställda innebär det att den bonus man snuvades på förra året nu återinförs. Antalet sålda fordon under fjärde kvartalet steg samtidigt från 169 700 till 197 750, detta i en tid då bilindustrin varit hårt pressad och till exempel amerikanska giganter som Ford och General Motors i veckan tvingats redovisa svaga siffror.

– Volvo som företag kan växa inom premiumsegmentet, relativt stora och framför allt säkra bilar, det är där vi kan växa, säger Håkan Samuelsson.

En tidigare uttalad ambition från företaget har varit att 2020 sälja 800 000 bilar. Med en försäljning på drygt 700 000 förra året ser det fullt realistiskt ut, enligt vd:n.

– Vår ambition är att ligga kring den storleken och det är inte något vi gett upp. snarare tvärtom. Vi kommer att fortsätta växa i år.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons