Annons

Toppdemokrat kräver omräkning i Iowa

Efter flera dagars tekniktrassel har 97 procent av resultaten från Demokraternas nomineringsmöten i Iowa redovisats.
Då riktar partiets nationella ledning plötsligt en uppmaning: Räkna om rösterna!
USA • Publicerad 6 februari 2020
Ett av nomineringsmötena i Iowa i måndags. Ännu har inte alla Demokraternas röster redovisats. .
Ett av nomineringsmötena i Iowa i måndags. Ännu har inte alla Demokraternas röster redovisats. .Foto: Charlie Neibergall /AP/TT
Foto: 
Pete Buttigieg, tidigare borgmästare i Indianastaden South Bend, leder knappt före Bernie Sanders i Iowa.
Pete Buttigieg, tidigare borgmästare i Indianastaden South Bend, leder knappt före Bernie Sanders i Iowa.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

En ny app skulle göra det lättare än någonsin att rapportera in resultaten från Iowas närmare 1 700 nomineringsmöten till partiets centralorganisation i delstaten. I stället resulterade tekniktrassel i flera dagar av dröjsmål, och i förseningens spår har rykten och konspirationsteorier frodats.

Nu – med 97 procent av resultaten redovisade – ryter Demokratiska partiets nationelle ordförande Tom Perez ifrån.

Annons

"Nog är nog", skriver Perez på Twitter.

"För att säkerställa allmänhetens förtroende för resultaten, uppmanar jag Demokraterna i Iowa att omedelbart inleda en omräkning."

Om kandidaterna kräver

Perez barska anmodan följer på medieuppgifter om problem med rösträkningen. Enligt New York Times har över 100 nomineringsmöten rapporterat in ofullständiga resultat eller redovisat resultaten på fel sätt.

Iowademokraternas ordförande Troy Price säger i ett svar på riksorganisationens krav att man är beredd att räkna om i den händelse ett sådant krav kommer från någon av kandidaterna, rapporterar NPR.

Price hävdar också att felaktigheterna har upptäckts och korrigerats genom jämförelser med den pappersdokumentationen varje nomineringsmöte förde.

Minimal ledning

Enligt de resultat som hittills offentliggjorts har exborgmästaren Pete Buttigieg en minimal ledning över Vermontsenatorn Bernie Sanders, 26,2 mot 26,1 procent av delegatrösterna.

På tredje respektive fjärde plats kommer Massachusettssenatorn Elizabeth Warren på 18,2 procent medan USA:s förre vicepresident Joe Biden, som leder i de nationella mätningarna, får 15,8 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons