unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

ÖFK:s kris kan göra AIK till vinnare

Östersunds FK är i akut ekonomisk kris och behöver få in tio miljoner kronor på tio dagar för att undvika konkurs. Skulle konkurs bli fallet kan hela den allsvenska tabellen teoretiskt sett ritas om, skriver
Något som kan ge AIK slagläge.
Östersunds kris kan rita om den allsvenska tabellen. Arkivbild.
Östersunds kris kan rita om den allsvenska tabellen. Arkivbild.
Foto: Per Danielsson/TT

Det är bråda dagar för den allsvenska klubben Östersund. Tio miljoner kronor måste samlas in på tio dagar – annars riskerar klubben konkurs och degradering i seriesystemet.

– Då är vi i djup kris. Då måste styrelsen ta beslut om vi kan fortsätta bedriva verksamheten, sade klubbens vice ordförande Maria Wilén på ett medlemsmöte i tisdags enligt

Två scenarion

Enligt Tobias Tibell, jurist på Svenska fotbollförbundet, kan två scenarion inträffa om Östersund inte kan reglera sina skulder:

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

+ ÖFK klarar av att spela klart säsongen, bibehåller poängen men degraderas i efterhand. Resultaten i tidigare – och kommande – matcher påverkas inte.

– Det är att man har förutsättningar att spela klart serien, de återstående matcherna under innevarande säsong och då går ju de matcherna på som vanligt och serien räknas precis som vanligt. I det scenariot fattas ett beslut vid sammansättningen av serierna inför 2020. Tidigare praxis är degradering en serienivå. Då beslutades att de skulle flyttas ner en nivå och då behöver man sedan fylla på med ett lag underifrån till allsvenskan inför den säsongen 2020, säger Tibell till SVT.

+ Östersund begär utträde ur allsvenskan till följd av en konkurs, samtliga resultat annulleras och ÖFK flyttas ner till distriktsserien som i det här fallet är division 4 och nedåt. När det gäller bottenstriden kommer endast ett lag – förutom ÖFK – att åka ur serien direkt.

– Det är väldigt teoretiskt att vi hamnar där, men jag vill ändå vara tydlig med att redovisa vad regelverket säger om vi skulle hamna där, säger Tibell.

Gyllene chans för AIK

Skulle det sistnämnda scenariot inträffa är det framför allt AIK som i toppstriden kan dra nytta av de annullerade resultaten. Serietvåan spelade oavgjort i premiären mot Östersund och vann det andra mötet. Även trean Malmö har en oavgjord och en seger mot Östersund.

Serieledande Djurgården har – till skillnad från AIK och Malmö – en match kvar att spela mot Östersund i dagsläget. Skulle ÖFK inte kunna fortsätta säsongen kommer Djurgården därmed att ha en match mer spelad än konkurrenterna AIK och Malmö som då skulle vara två respektive fyra poäng bakom Djurgården, med en match till godo. Något som gör att AIK har en gyllene chans att kliva upp i serietopp.

Läs mer

Trio tog sig in i hästhagen mitt i natten – Stefan tog upp jakten

Mark

Trio tog sig in i hästhagen mitt i natten – Stefan tog upp jakten

Nyligen skadades en häst svårt på en gård inte långt därifrån. Nu varnas andra hästägare.

Villabrand: Hus helt övertänt: ”Det är inte mycket att göra åt”

Mark

Villabrand: Hus helt övertänt: ”Det är inte mycket att göra åt”

En person ska ha befunnit sig i huset när branden startade.

Säs: Efter förra helgens plötsliga anstormning – så är coronaläget nu

Corona i Sjuhärad

Säs: Efter förra helgens plötsliga anstormning – så är coronaläget nu

Efter förra helgens plötsliga anstormning av coronapatienter på Säs har antalet fall minskat.

Rise varslar i Borås: ”En komplex situation”

Borås

Rise varslar i Borås: ”En komplex situation”

Forskningsinstitutet Rise varslar personal i flera städer – bland annat i Borås.

Centrum: Här öppnar ny butik – när systrar tar kedja till Borås

Borås

Centrum: Här öppnar ny butik – när systrar tar kedja till Borås

På toppen av sina karriärer – lämnar för att följa en dröm

Brott: Inbrottsvåg över Sjuhärad i helgen: ”Bryter upp fönster”

Nyheter

Brott: Inbrottsvåg över Sjuhärad i helgen: ”Bryter upp fönster”

Samma gärningsmän kan ligga bakom dåden.