Annons

Öberg väljer totalen före nytt VM-guld

Försvara VM-guldet i distansloppet eller ta hem den totala världscupen i skidskytte?
Om Hanna Öberg hade fått välja hade hon tagit det senare.
Skidskytte • Publicerad 1 december 2019
Hanna Öberg väljer totala världscupen före nytt VM-guld – om hon nu hade fått välja.
Hanna Öberg väljer totala världscupen före nytt VM-guld – om hon nu hade fått välja.Foto: Anders Wiklund/TT

Inför både OS 2018 och VM på hemmaplan i mars i år har de svenska skidskyttarna fokuserat nästan helt på mästerskapen. Förra året valde exempelvis det svenska laget bort flera tävlingar, allt för att träningsupplägget skulle bli som bäst sett till VM.

Men i år är det lite annorlunda. Målet är fortfarande att vara i som bäst form på VM i Anterselva i februari – men målet är samtidigt att åka mer världscup, säger Hanna Öberg.

Annons

– Det är fortfarande VM men inte hemma-VM eller OS så därför ser jag att jag vill åka så många tävlingar jag kan i världscupen, säger Öberg som blev femma i totala världscupen förra säsongen.

"Fantastisk säsong"

Enligt data som Internationella skidförbundet, IBU, tagit del av är Hanna Öberg favorit att ta hem totalsegern i världscupen om man tittar på hennes poängsnitt från de tävlingar hon faktiskt körde förra säsongen – om hon kommer till start till fler tävlingar i år.

–  Jag hade en helt fantastisk säsong i fjol, men det var också det att jag blev sjuk och sedan stod vi också över två helger. Det är en annan utmaning att köra alla tävlingar, att hålla sig frisk och inte bli för sliten, säger Öberg.

På damsidan i Sverige är det bara tre skidskyttar som lyckats ta hem den totala världscupen. Eva Korpela stod för bedriften på 80-talet och under Magdalena Forsbergs storhetstid innehade hon titeln under sex raka säsonger innan även Helena Ekholm lyckades vinna totalen 2009.

Italienskorna favoriter

För Hanna Öberg är det ett långsiktigt mål.

TT: Om du skulle få välja mellan att försvara VM-guldet eller att ta hem totala världscupen?

– Om man nu får välja, och så är det ganska sällan... Men i skidskytte är den totala världscupen väldigt prestigefylld, då har man varit den absolut bästa skidskytten över en hel säsong eftersom att i princip alla åker allt. Så det är väldigt stort.

TT: Vilka tror du blir de största konkurrenterna?

–  Jag tror det blir liknande som det var förra året, med italienskorna (Lisa Vittozzi och Dorothea Wierer) och Marte (Olsbu Røiseland, Norge)...

TT:...Och så Hanna?

Annons

– Ja, förhoppningsvis.

Hon inledde säsongen under gårdagen på absolut bästa sätt: seger i singelmixedstafetten tillsammans med Sebastian Samuelsson.

I dag fortsätter premiären i Östersund med herrarnas sprint klockan 12.30 och damernas sprint klockan 15.30.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons