Öberg om stödet: "Det som gjort skillnaden"

Skidskytte Artikeln publicerades
Hanna Öberg hyllar lagkamraterna efter bronset.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Hanna Öberg hyllar lagkamraterna efter bronset.

Tårarna av besvikelse var utbytta till tårar av glädje och lättnad.

Och av tacksamhet till laget – där Hanna Öberg har både pojkvän, syster och barndomsvän.

Hanna Öbergs liv som elitidrottare betyder till skillnad från många andras mycket tid med de personer hon står närmast: 24-åringen har sambon Jesper Nelin, systern Elvira Öberg och barndomsvännen Anna Magnusson i laget.

Efter att ha gått i mål som trea i masstarten, och tagit ett brons med smak av något ädlare, stod Hanna Öberg och väntade in lillasyster Elvira. De omfamnade varandra i en känslosam kram och efter prisutdelningen var det lagkamraternas stöd som Hanna Öberg lyfte fram gång på gång som anledning till att hon kunde resa sig efter lördagens tunga stafett där hon skjutit bort medaljen på sista skyttet.

– Jag har haft oerhörd stöttning i laget och självklart betyder det extra mycket att ha Elvira och Jesper. Och alla i laget har verkligen varit där för mig, säger hon och torkar bort en tår.

– Det är mycket tack vare dem jag kan komma tillbaka i dag.

TT: Hur var kramen med Elvira?

– Ja men jag väntade bara på att hon skulle komma i mål. Det var så fint. Det betyder väldigt mycket.

Pizza och godis

Hon har hela tiden pratat om tålamodet i ett mästerskap. Men efter tre fjärdeplatser, millimetermissar och två medaljchanser som gått upp i rök på sista skyttet, berättar hon att det var nära att hon tappade hoppet inför VM:s allra sista tävling.

Pizza och godis med lagkamraterna hjälpte henne att tänka på annat kvällen före.

– Det var viktigt att inte vara själv, då hann jag aldrig börja grubbla över saker och ting, skoja runt och inte ta saker så seriöst.

"Gjort skillnaden"

Hon fotas med en svensk flagga, ombeds ge ifrån sig ett glädjevrål vilket hon gör med ett skratt och får sedan – för första gången det här mästerskapet kliva upp på podiet för den officiella presskonferensen. Hon är först på plats, innan Marte Olsbu Røiseland och Dorothea Wierer klivit upp – och häller upp ett glas vatten. Sedan tar hon återigen upp vikten av att ha de som hon står så nära som lagkamrater.

– Jag tror att det är det som har gjort skillnaden, att jag kunde komma tillbaka i dag, säger Hanna Öberg.

– Hela laget verkligen, och självklart är ju Jesper, Elvira och Anna väldigt speciella för mig. Även jag och Peppe (Femling) kunde ju mötas i den besvikelsen i går... Så nej, det betyder jättemycket.

Även om många närstående finns inom laget är det några som fortfarande inte fått gratulera till bronset. Öberg har fortfarande inte hunnit ringa mamma Viktoria och pappa Tomas.

– Det är först på priolistan när jag går härifrån, säger Öberg med ett leende.

Fakta

Fakta: Så var Öbergs VM

Mixedstafett, 11:e plats:

Hanna Öberg skjuter fullt och visar sin klass, men resten av laget håller inte samma nivå – framför allt de svenska herrarna har det tufft på vallen.

Sprint, 18:e plats:

Öberg kommer in i ledning till sista skyttet men bommar tre skott och gråter efter tävlingen. "Jag vet inte vad som hände. Hela kroppen vibrerar typ", säger hon.

Jaktstart, 4:e plats:

Hon lyckas ladda om efter missarna och kör upp sig från sin 18:e plats till att vara en "kantare" från medalj.

Distans, 4:e plats:

En bom hade räckt till guld men Öberg bommar två och lyckas inte få till tredje raka fullträffen efter guld på OS 2018 och VM i fjol.

Singelmixedstafett, 4:e plats:

Tillsammans med Sebastian Samuelsson är Öberg länge med i racet om medaljerna. Men när det ska avgöras på sista skyttet blir det två bom för Samuelsson och återigen en missad medalj.

Stafett, 5:e plats:

Sveriges bästa medaljchans på förhand och Öberg kommer in till sista skyttet i täten tillsammans med Marte Olsbu Røiseland. Det vill sig inte för Öberg som inte får ner sista pricken med extraskotten och får åka straffrunda. Besvikelsen är stor, Öberg är i tårar igen och tröstas av lagkamraterna.

Masstart, brons:

Återigen tårar efter målgång – men den här gången av glädje. Trots två bom i sista skyttet klarar Öberg att ta hem bronset efter en spurtstrid mot polskan Monika Hojnisz-Starega: "Det fanns inget annat än att jag skulle ha den där medaljen", säger hon.

Visa mer...