Annons

Obemannade stridsflyg kan styras från luften

USA • Publicerad 5 februari 2020
Ett exemplar av den amerikanska flottans EA-18G Growler, specialiserad på elektronisk krigsföring. Arkivbild.
Ett exemplar av den amerikanska flottans EA-18G Growler, specialiserad på elektronisk krigsföring. Arkivbild.Foto: Michael O'Leary
Foto: 

USA har testat att styra två obemannade stridsflygplan från ett tredje stridsflygplan i luften.

Under testerna, som genomfördes i slutet av förra året, har USA styrt två stridsflygplan av typen EA-18G Growler från ett tredje flygplan i luften av samma typ. Flygplanen har genomfört 21 uppdrag under fyra testflygningar.

Annons

Testerna utfördes av amerikanska flottan, tillsammans med flygplanstillverkaren Boeing.

"Den här tekniken tillåter flottan att utöka räckvidden för sensorer, samtidigt som man håller bemannade flygplan borta från fara", säger Tom Brandt vid Boeing i ett pressmeddelande

De två obemannade Growlerplanen hade en pilot i sätet för säkerhets skull, men styrdes helt på distans.

Growler är ett flygplan för elektronisk krigsföring, som används för att till exempel störa fienders datasystem, och bygger på stridsflygplanet F/A-18F Super Hornet. Enligt Boeing ska tekniken även fungera med Super Hornet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons