Annons

Nyzeeländare lämnar in vapen efter moskédådet

Nyzeeländare har börjat lämna in sina skjutvapen till myndigheterna inom ramen för ett statligt återköpsprogram.
Målet: att få bort halvautomatiska vapen från gatorna efter moskédådet i Christchurch i mars, då 51 personer sköts ihjäl.
Nya Zeeland • Publicerad 13 juli 2019
En nyzeeländsk polis med ett inlämnat vapen. Bilden är från mars i år. Arkivbild.
En nyzeeländsk polis med ett inlämnat vapen. Bilden är från mars i år. Arkivbild.Foto: TVNZ/AP/TT

Det första av fler än 250 insamlingstillfällen ägde rum i Christchurch på lördagen. Sammanlagt 97 vapen lämnades in av 68 personer.

– Vi förstår att det här är en stor förändring för laglydiga vapenägare, men vi har fått väldigt positivt gensvar från folk som kommit hit i dag, säger polischefen Mike Johnson.

Annons

En av dem som lämnat in en automatkarbin är Ray Berard, som flyttade från Kanada till Nya Zeeland för 25 år sedan. Han var tidigare i den kanadensiska armén och har även varit aktiv tävlingsskytt, men har nu kommit till insikten att "det inte finns något utrymme för militärliknande vapen i det moderna samhället".

– Min hustru jobbar som projektledare på ombyggnaden av sjukhuset. Vi var där dagen då skjutningen inträffade och såg bårbilarna åka därifrån dagen efter, säger han.

Rättegången mot den misstänkte Christchurchskytten Brenton Tarrant väntas inledas i maj nästa år. Den australiske 28-åringen anklagas för 51 fall av mord, nästan lika många mordförsök och terrorbrott efter dådet i mars, då försvarslösa moskébesökare mejades ned mitt under fredagsbönen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons