Annons

Nytt svenskt maratonrekord – efter 36 år

David Nilsson har slagit ett 36 år gammalt svenskt maratonrekord. I Valencias maraton gick han i mål på 2.10.08 – 30 sekunder snabbare än Kjell-Erik Ståhls svenska rekord från VM i Helsingfors 1983.
Friidrott • Publicerad 1 december 2019
David Nilsson har satt nytt svenskt maratonrekord. Arkivbild.
David Nilsson har satt nytt svenskt maratonrekord. Arkivbild.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Maratonloppet i Valencia var David Nilssons tredje på sju månader och i varje lopp har han satt nytt personrekord. När han den här gången även slog det svenska rekordet var han glad – men inte förvånad.

– Jag har levt med att jag ska slå det här under hela hösten så jag var lite förberedd på det. Folk runt omkring har förstått att jag är i bra form och jag har själv känt rätt mycket press, allra mest från mig själv, säger Nilsson.

Annons

– Därför är det lika mycket lättnad att få slå det svenska rekordet.

TT: När insåg du att du slagit rekordet?

– Jag hade inte koll på sekunderna utan utgick från att jag skulle vinna min klungspurt. Men jag var rätt säker på att gå in under 2.10.38 (Ståhls rekord). Att det var så mycket som 30 sekunder före insåg jag först när jag kollade på klockan vid mållinjen, säger han.

TT: Har det hunnit sjunka in?

– Nej, det har det nog inte riktigt.

Maratonlöparen från Högsby sprang båda halvorna av loppet på sekunden lika snabbt och underskred därmed också den internationella OS-kvalgränsen, som SOK:s nomineringsgräns.

Även det ett av målen han haft under året. Nu är fokus riktat mot ett eventuellt sommar-OS i Tokyo, där målet är att förbättra sig ännu mer.

– Jag har sänkt mig fem och en halv minut bara det här året. Därför känns det som att jag borde kunna komma ner lite till fram till augusti.

Snabbast av alla i Valencia var Alayew Atanaw med nya banrekordet 2.03.52.

Robin Salomonsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons