Annons

Nytt p-piller kan tas en dag i månaden

Medicin • Publicerad 5 december 2019
Många kvinnor är rädda att missa sin dagliga dos. Arkivbild.
Många kvinnor är rädda att missa sin dagliga dos. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Forskare har utvecklat ett p-piller som man bara behöver ta en gång i månaden, rapporterar BBC. När man svalt det stannar det i kroppen i flera veckor där det sakta utsöndrar hormoner för att förhindra graviditet.

Prototypen är en stjärnformad dos inuti en lättsvald tablett. I magen vecklar stjärnan ut sig som en blomma och börjar utsöndra hormoner. Stjärnan är för stor för att lämna magen och blir kvar där tills den gjort sitt jobb och bryts ner och lämnar kroppen på naturlig väg.

Annons

Forskarna bakom pillret säger att det är ett bra alternativ för kvinnor som vill ta p-piller men är rädda för att glömma att ta det varje dag. Studier visar att närmare hälften av de kvinnor som tar p-piller missar enstaka doser eller tar pillret vid fel tid, något som påverkar effektiviteten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons